Spørgsmål, der er relateret til lån eller forbrukslån

Hvad kan jeg bruge et lån til?

Sponsoreret indhold

Det er helt op til dig selv, hvordan du vil bruge et forbrukslån eller lån uden sikkerhed. Et forbrukslån tillader dig at købe flere mindre produkter eller tage flere lån hos forskellige lånudbydere for at købe en større vare. Lånet giver dig altså alsidighed og frihed. 

De fleste danskere bruger deres forbrukslån (også kendt som forbrugslån) på forskellige goder såsom rejser, en ny computer eller et nyt køkken. Altså er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad et lån kan benyttes til.

Hvor lang tid tager det?

Den tid behandlingen af din ansøgningen om et forbrukslån/forbrugslån tager, og procedurerne omkring behandlingen af denne, afhænger af låneinstituttet. 

Noget af det som mange anser, som en stor fordel ved forbrukslån, er dog, at visse lånudbydere giver mulighed for, at du kan modtage dine penge på få minutter. Disse udbydere lader dig ansøge på nettet med dit NemID og behandler typisk din ansøgning med det samme. 

Hvad er kravene

Kravene til modtagere af forbrukslån varierer, men der er masser af udbydere, der stiller forholdsvis små krav. Det betyder, at langt de fleste vil have mulighed for at finde et lån der passer dem. Der vil dog være visse krav, man skal leve op til.

Der er et minimums alderskrav, som typisk ligger imellem 18 - 25 år. Man skal være dansk statsborger og have en folkeregisteradresse samt telefonnummer, e-mail og bankkonto. 

De fleste låntagere stiller også krav om, at man skal have en fast indtægt, med hvorvidt f.eks. pension, arbejdsløshedsunderstøttelse eller SU regnes for dette varierer. Det vil generelt ikke være muligt at låne penge, hvis man er registreret i Debitor Registeret eller RKI.

Hvilken dokumentation er nødvendig for at ansøge om et forbrukslån?

For beløb under 100.000 kr. vil det oftest ikke være nødvendigt at give andre oplysninger end dem, der angives i låneeansøgningen. 

Hvis der ansøges om et lån på mere end 100.000, skal man som regel indsende kopier af de to seneste lønsedler og den seneste selvangivelse. 

I Norge har de implementeret et nyt system til kreditkontrol. Ved hjælp af det, de kalder BankID, er bankerne i stand til at kontrollere al gæld inden for få sekunder og kan derefter beslutte, om en applikation skal accepteres.

Du kan finde mere information om denne proces på forbrukslån.no/. BankID har dog nogle problemer, som denne artikel forklarer:

Ble frastjålet BankID - Må betale 100.000 for falskt forbrukslån.

Hvordan afgør låneudbyderne om de bevilger finansiering?

Bankerne foretager en kreditvurdering på baggrund af data fra kreditbureauer, din låneansøgning og andre kriterier. 

Bankerne vil typisk tjekke de oplysninger du giver i dit ansøgningsskema, så det er afgørende at sikre sig, at disse er korrekte.

Hvad skal jeg overveje før jeg låner penge?

Som altid når man låner penge, er det helt afgørende at være bevidst om, hvorvidt dine økonomiske forhold sætter dig i stand til at betale lånet tilbage. 

Hvis du ikke overholder betingelserne på lånet, risikerer du at blive registreret i Debitor Registreret eller RKI, hvilket betyder, at det vil blive væsentligt svære for dig at få bevilliget lån i fremtiden.

Derfor er det meget vigtigt at gøre op med sig selv, hvorvidt man har brug for pengene inden man tager et lån, og hvor mange penge det er nødvendigt at låne. Det er selvfølgelig sådan, at jo flere penge man låner, jo højere vil de samlede omkostninger ved lånet blive.

Hvis man alligevel ender med ikke at kunne betale sit lån tilbage, anbefales det kraftigt at tage kontakt til lånudbyderen. I de fleste tilfælde vil der kunne laves en ny aftale med denne.

Hvordan ved jeg hvilket lån jeg skal vælge?

Da det som forbruger kan være svært at få et overblik over de mange faktorer, der har betydning for lånets pris, har man indført nøgletallet Årlige Omkostninger i Procent eller ÅOP. ÅOP indregner alle de udgifter låntagerne vil have i forbindelse med lånet og sætter dem i relation til lånebeløbet. Altså kan ÅOP forstås som den faste årlige rente. 

Der er flere andre parametre, som det er værd at kigge på, men ÅOP givet et hurtigt overblik og gør det muligt at sammenligne de mange forskellige lånudbydere. Derfor er det meget anbefalelsesværdigt at orientere sig i, hvor man får den bedste ÅOP.

Hvad er debitorregisteret og RKI?

Debitorregisteret og RKI er to privatvirksomheder, som holder et skyldregister over dårlige betalere. Virksomheder, advokater og inkassobureauer kan indberette privatpersoner eller virksomheder, der har udestående gæld til debitorregisteret. Her kan andre virksomheder, der abonnerer på Debitorregisteret eller RKI finde deres navne. 

At være registeret i Debitorregisteret gør det væsentligt sværere at låne penge, da alle større låneudbydere abonnerer på registrene. Du kan også risikere at få afslag på kreditkort i banken, telefonabonnementer eller andre ydelser.

Hvis du bliver registeret vil du modtage et brev fra enten RKI eller debitorregisteret. Man kommer ud af registeret igen ved at betale sin udestående gæld. Dog bliver man også slettet efter 5 år, da ens sag forældes.

 

Dagens Gossip