Dronning Margrethe trækker sig

Skrevet af Mathias Nielsen

05/01/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dronning Magrethe har valgt at trække sig som protektor på grund af en intern diskussion, hun ikke kan deltage i.

Mest læste i dag

Dronning Margrethe har besluttet at trække sig som protektor for Hans Christian Andersen-prisen. Prisen uddeles hvert år til forfattere og illustratorer af børnebøger.

Årsagen skyldes, at den russiske illustrator og kunstprofessor Anastasia Arkhipova i september måned blev valgt som ny formand for juryen og dermed skal uddele prisen næste gang.

Det er en knap så heldig situation for Dronningen, som ikke kan deltage i diskussionen om, hvorvidt der skal være russere i juryen eller ej.

»Kongehuset bekræfter, at Hendes Majestæt Dronningen ikke længere kan påtage sig at være protektor for the International Hans Christian Andersen Awards,« udtaler Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby til B.T og tilføjer:

»Årsagen er, at der for øjeblikket verserer en konflikt i organisationen, som Dronningen i sagens natur ikke kan være en del af,«

Den russiske repræsentant blev som sagt valgt i september måned, altså seks måneder efter at Rusland invaderede Ukraine.

Beslutningen har splittet IBBY-organisationen og fået blandt andet Sverige, Finland, Norge, Belgien, Estland, Letland og Litauen til at forsøge at få juryformanden til at træde tilbage som følge af invasionen. 

Det er dog ikke lykkes endnu, hvorfor Dronning Margrethe altså nu trækker sig som protektor.