Lars Løkke. Foto: Scanpix
Lars Løkke. Foto: Scanpix
Lars Løkke er Danmarks 21. statsminister og formand for partiet Venstre. Han er kendt som en folkelig og jovial statsleder, en god politiske håndværker, men har også flere skandalesager bag sig.

Dagens topnyheder

Lars Løkke Rasmussen blev født 15. maj 1964 i Vejle og er i dag politiker, medlem af Venstre samt Danmarks statsminister - en post han overtog i 2009 og genvandt i 2015.

Lars Løkke barndom og opvækst

Lars Løkke er født i Vejle som søn af Jeppe Løkke Rasmussen og Lise Løkke Rasmussen, men i 1971 valgte familien at flytte fra det jyske til Græsted i Nordsjælland.

Her havde faderen, der arbejdede som regnskabschef, fået job ved værnepligtsstyrelsen, og derfor flyttede familien ind i Drosselvangen, der bestod af nyopførte parcelhuse.

Lars Løkke som vice amtsbogmester. Foto: Scanpix

Her voksede Lars op sammen med storesøsteren Jette og lillebroderen Knud, mens deres hjemmegående mor Lise stod for alt i hjemmet og skabte en tryg og ubekymret barndom for de tre børn.

Allerede fra en tidlig alder viste Lars sig som idémageren og organisatoren, når lege skulle sættes i gang. Det var både Lars, der fordelte holdene, når der skulle spilles fodbold, der gav ordrer, når projekter skulle sættes i søen eller der styrede slagets gang, når kvarterets børn løb på opdagelse.
Han var hverken den hurtigste, den stærkeste eller den der ragede op med sin højde, men det var ham, der havde idéerne.

Lars Løkke i selskab med en gammel pc i 1994. Foto: Scanpix

Hjemmet var præget af en pæn og ordentlig opdragelse af de tre børn, der lærte at sidde rigtigt ved bordet og ikke mindst at tage stilling til politik og samfundet.

Det er tilmed et politisk hjem, som Lars vokser op i, og det forventes, at man læser avis, ser TV-Avisen og sætter sig ind tingene, hvis man vil snakke med ved middagsbordet. Samtidig er valgdage en særlig festdag for familien Rasmussen. Her blev demokratiet fejret, ligesom børnene blev trukket med til valgstederne for at lære dem vigtigheden af at stemme.

Lars Løkke og politik

Et andet talent, som den unge Lars udviste allerede fra den tidlige teenagealderen, var evnen til at formulere sig og overbevise andre om, at han havde ret. Derfor endte Lars heller ikke overraskende som elevrådsformand på Græsted Skole.

Efter folkeskoletiden fortsatte Lars på Helsinge Gymnasium i 1980, hvor han selvfølgelig blev udråbt til elevråds­repræsentant for sin årgang. Det var også på gymnasiet, at han tillagde sig Thomas Helmig-hår, tørklæde og begyndte at ryge pibe.

Lars Løkke som nyvalgt Amtsborgmester. Foto: Scanpix

Allerede i 1.g blev Lars formand for elevrådet, og på lærerværelset begyndte flere lærer i spøg af kalde ham for ‘statsministeren’.

Mens Lars i gymnasietiden sloges for sine medelever og finpudsede sine spirrende politiske evner, så stillede han sig aldrig op og holdt liberalistiske brandtaler. Han huskes heller ikke som nogen alvorsmand og var i stedet med til at arrangerer fester og syrede jazzkoncerter. Det gjorde, at han blev afholdt af mange elever på skolen på tværs af politiske overbevisninger.

Lars Løkke og familiens tidligere hus i Græsted. Foto: Scanpix

Samtidig var Lars for alvor begyndt at interessere sig for politik, og som 17-årig, meldte han sig ind i partiet Venstre og i begyndelsen af 1980erne blev han lokalformand i Græsted.

Lars Løkke - karrieren

Efter gymnasiet fortsatte Lars på Københavns Universitet, hvor han læste cand.jur. Samtidig blev hun som blot 21-årig i 1985 valgt ind i byrådet i Græsted-Gilleleje Kommune.

Året efter blev han i 1986 valgt til Landsformand for Venstres Ungdom (VU) samt Medlem af Venstres hovedbestyrelse og et af hans initiativer var at arrangere et alternativ til det socialistiske Operation Dagsværk.

Lars Løkke og sin bil foran Christiansborg i 1997. Foto: Scanpix

Løkkes kampagne var blandt andet støttet af Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom, Gymnasieelevernes Landsorganisation samt Venskabsforeningen Danmark-Afghanistan og det lykkedes at indsamle 600.000 kroner, der blev brugt på skolemateriale og skolebyggeri i Kunar-provinsen i det sovjetisk kontrollerede Afghanistan.

I den forbindelse rejste den 25-årige Lars Løkke Rasmussen til Afghanistan som leder en dansk delegation, der skulle besøge pengemodtagerne.

Lars Løkke og hustruen Sólrun. Foto: Scanpix

Samtidig gjorde den unge Løkke i disse år, hvad han kunne, for at rejse VU efter et flere år med lav vælgertilslutning. Således lejede han hver sommer en bus og kørte landet rundt - blandt andet til lokale radiostationer og borgerforeninger, og blandt partifæller lød det ofte; ‘der går en kommende statsminister’, når den unge og vellidte Lars dukkede op.

Han blev uddannet jurist i 1992 og fra 1990 til 1995 arbejdede han som selvstændig konsulent.

Lars Løkke i Folketinget

I denne årrække blev han i 1990 også formand for børne- og kulturudvalget og i 1994 kunne han kalde sig 1. viceborgmester og formand for erhvervs- og sundhedsudvalget. Det var også i 1994, at Lars 21. september blev valgt som medlem af Folketinget for Venstre.

Lars Løkke bag Anders Fogh i 2004. Foto: Scanpix

I 1998 blev han valgt som Amtsborgmester i Frederiksborg Amt, og i 1998 blev han ligeledes valgt til næstformand for partiet Venstre. Det skete samtidig med, at Anders Fogh Rasmussen overtog formandsposten efter Uffe Ellemann-Jensen.

Efter Venstres sejr ved folketingsvalget i 2001, blev Lars Løkke tildelt posten som Indenrigs- og sundhedsminister, som han besad fra 27. november 2001 til 23. november 2007. Herefter fik han posten som Finansminister.

Lars Løkke som del af Anders Foghs nye regering i 2001. Foto: Scanpix

Som minister i VK-regeringen var Løkke Rasmussen en centralt person i forhandlinger om flere større politiske reformer. Som indenrigs- og sundhedsminister stod han i spidsen for en række reformer og aftaler, blandt andet strukturreformen - også kendt som Kommunalreformen 2007 - ligesom han i 2002 fik indført det udvidede frie sygehusvalg. Som Finansminister ledende han under den finansielle krise flere forhandlingerne om en bankpakke, en kreditpakke og en skattereform.

Lars Løkke overtog i 2009 posten som statsminister. Foto: Scanpix

4. april 2009 blev statsminister Anders Fogh Rasmussen udpeget som ny NATO-generalsekretær, og dagen efter overtog Lars Løkken Rasmussen posten som Danmarks statsminister - den 21. af slagsen.

Lars Løkke statsminister

Allerde samme år, i december 2009, mødte han modstand og stor kritik, da FN's klimakonference 2009 ‘COP15’, blev afholdt i København. Som leder af konferenen blev han af flere lande kritiseret for selve forhandlingsproces, som mange mente var forhastet og udemokratisk. Kritikken af Løkke voksede under forhandlingerne, og da konferenen sluttede, var de ikke lykkes de mange nationer at nå til enighed om en aftale.

Derudover var første periode af Løkkes regeringstid præget af den økonomiske krise, der udsprang på verdensplan i 2008

Lars Løkke sammen med Helle Thorning-Schmidt i 2011. Foto: Scanpix

I 2011 var der Folketingsvalg, og selvom Lars Løkke rent personligt opnåede et godt valg med det højeste antal personlige stemmer overhovedet, så bød valget på en samlet tilbagegang blandt de borgerlige partier.

Det betød, at Løkke Rasmussen måtte afgive statsministerposten til Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.

Lars Løkke i statsministeriet. Foto: Scanpix

Året efter i 2012 stiftede Lars Løkke Rasmussen LøkkeFonden, som har som formål at støtte utilpassede drenge

Ved Folketingsvalget 18. juni 2015 genvandt Lars Løkke Rasmussen og Venstre dog regeringsmagten, og fra 28. juni 2015 kunne Lars igen kalde sig Danmarks Statsminister.

Lars Løkke skandaler

I foråret 2008 kom Lars Løkke Rasmussen første gang i modvind i en sag om bilag, da han blev voldsomt kritiseret for både som amtsborgmester og senere minister at have ladet det offentlige dække udgifter, som burde have været afholdt for egne midler - blandt andet restaurationsbesøg, cigaretter, taxakørsel og hotelbesøg.

En gennemgang af Lars Løkke Rasmussens bilag førte til, at han herefter betalte nogle beløb tilbage eller donerede dem til velgørende formål.
I 2013 havnede Lars Løkke igen i en shitstorm, da det blev afdækket, hvordan han havde haft ekstraordinært høje rejseomkostninger som bestyrelsesformand for den internationale klimafond Global Green Growth Institute (GGGI).

Lars Løkke har flere gang været i modvind på grund af rod i sine bilag. Foto: Scanpix

Over en million kroner viste sig af være brugt på flybilletter på første klasse og luksuriøse hotelophold samt limousinekørsel til lufthavnen. Rejserne gik blandt andet til Seoul i Sydkorea, Abu Dhabii De Forenede Arabiske Emirater og til Rio de Janeiro i Brasilien, hvor det også blev til en flybillet til Lars Løkke Rasmussens datter.

Det førte til, at Løkke 20. oktober 2013 afholdt et tre timer og 43 minutter langt pressemøde, hvor han undskyldte og beklagede, at han vedblev med at flyve på første klasse.

I maj 2014 var der så igen rod i Lars’ bilag, da det blev afsløret, at Venstre havde købt tøj og sko til Lars Løkke Rasmussen for 152.000 kroner i løbet af ti måneder.

Lars Løkke har også gjort sig uheldig bemærket som bestyrelsesformand for GGGI. Foto: Scanpix

Indkøbene fik flere af Venstres lokalformænd og hovedbestyrelsesmedlemmer til at kritisere Lars Løkke Rasmussen, og da det senere kom frem, at Lars Løkke Rasmussens nære familiemedlemmer havde fået betalt en rejse til Mallorca af Venstre steg kritikken af Løkke til hidtil usete højder.

Sagen kulminerede under massiv mediedækning, da flere lokalforeninger og  folketingsmedlemmer offentligt udtrykte mistillid til Lars Løkke Rasmussen og 3. juni blev der afholdt et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i Venstre, hvor Lars Løkke skulle stå skoleret. Rygterne i pressen lod på, at Løkke ville træde tilbage, men efter et 7 timer langt møde udtalte en enig hovedbestyrelse deres støtte til formandskabet.

Lars Løkke privat

Lars har siden 1989 været gift med Sólrun Løkke Rasmussen, der kommer fra Færøerneer og arbejder som lærer. Parret har sammen de tre børn Simun, Lisa og Bergur hvorfra sidstnævnte siden 2013 har siddet i Hovedstadens regionsråd for Venstre.

I mange år var familien bosiddende i Lars hjemby Græsted, men har siden 2012 boet i en lejlighed i Nyhavn i det centrale København. Derudover har Lars officiel statsministeradresse på Marienborg, hvorfra han hvert år holder sine nytårstaler.

Lars Løkke under sin nytårstale. Foto: Scanpix

I forhold til det mangeårige valgt om at blive boende i barndomsbyen Græsted, har Lars tidligere udtalt:

- Her skal jeg ikke være på. Her er ingen dresscode, og her føler jeg mig tryg. Vi flyttede hertil, da jeg var 6 år, og jeg har gået i skole her, gået til spejder og spillet amatørteater. Jeg kender købmanden Henrik, så det betyder ikke noget, hvis jeg har glemt mit dankort. Jeg kender stort set alle her i byen, og her adskiller jeg mig ikke fra de andre, har han fortalt.

Lars Løkke med hustruen Sólrun i 2004. Foto: Scanpix

Mens familien boede i Græsted, glædede Lars sig især over det gode naboskab.

- Poul og Anne derovre på hjørnet har jeg kendt, siden jeg var barn. Jeg gik i parallelklasse med deres datter, og nu får vi os tit en øl på terrassen og løber sammen nytårsaften. I huset derovre har i mange år boet en tyrkisk familie, og når de har været på ferie hjemme i Tyrkiet, har de gaver med hjem til os alle sammen. Derovre bor et nyt par, har Lars fortalt, mens han peget naboerne ud.

Udover at være politiker, er han en aktiv motionist, elsker at cykle og har flere gange været med Team Rynkeby.