04/01/2018
Nikolaj Lie Kaas
Foto: Nikolaj Lie Kaas
Nikolaj Lie Kaas er kendt som en af landets dygtigste og mest populære skuespillere. Han har medvirket i en række danske såvel som udenlandske film så som Blinkende Lygter, Engle og Dæmoner, De grønne slagtere og I Kina spiser de hunde.

Mest læste i dag

Nikolaj Lie Kaas er født 22. maj 1973 i Rødovre. Han er én af Danmarks allermest populære skuespillere og kendes blandt andet fra film som Dirch, Blinkende Lygter og De grønne slagtere.

Nikolaj Lie Kaas - barndom

Han er søn af skuespilleren Preben Kaas og skuespiller og forfatter Anne Mari Lie og har fem halvsøskende. Hans far og mor blev skilt, da han kun var bare to år gammel og efterfølgende havde Nikolaj langt fra nogen let barndom.

Før Nikolajs fødsels, var hans forældre et af 1970’ernes mest berømte og fotograferede par, der var på toppen af dansk underholdning og revy. Forholdet var dog ikke en dans på roser og efter fem års ægteskab – og to år efter fødselen af deres søn, Nikolaj, gik parret fra hinanden og Preben flyttede ud af huset i Rødovre.

Nikolaj voksede derfor op hos moren og mormoren, som begge var erklærede Jehovas Vidner.

Især mormorens religion var noget, der gennem opvæksten skulle komme til at præge den unge Nikolaj, som dog ikke ønskede at være en del af kirken.

Nikolaj Lie Kaas med forældrene i 1973. Foto: Polfoto

- Jeg er meget religiøst opdraget. Jeg havde jo en mormor, som var Jehovas Vidne. Min mor var også i Jehovas Vidner, indtil hun gik ud af det som 18-årig. Men troen på Gud var stadig en stor del af min barndom. Vi bad bordbøn og aftenbøn, og min mormor havde mig med i bibelskole ret tit, har han fortalt i et interview med Femina.

Allerede fra en tidlig alder vidste Nikolaj, at han ikke troede på samme måde som sin mor og mormor, men deres religion fik alligevel konsekvenser for den lille dreng.

- Jeg følte altid, at jeg gjorde noget, jeg ikke måtte. Når man har det der 'rigtigt' og 'forkert' inde under huden, bruger man mange kræfter på at skamme sig i visse situationer, har Nikolaj Lie Kaas fortalt.

Nikolaj Lie Kaas sammen med sin mor i 1987. Foto: Polfoto

Fire år efter forældrenes skilsmisse skaber Anne Mari vild medieopmærksomhed med udgivelsen af med bogen ’Fløde 2’. En umiddelbar skønlitterær bog, der fortæller om den voldelige, sexgale og fordrukne teaterdirektør P.K., der tæver sin hustru Anne. Selvom den sælges som fiktion, er det tydeligt for enhver, at handler om Anne Mari Lies ægteskab med Preben Kaas.

Af samme grund er faderen nærmest ikke tilstedeværende gennem barndommen – hverken for Nikolaj, der er den yngste af Preben Kaas' børn, eller for hans fire halvsøskende.

Den kendte far var en yderst sjælden gæst i hjemmet, og derfor har Nikolaj i dag heller ikke mange minder om hans far, udover når han så ham på tv.

Nikolaj Lie Kaas - forældrenes selvmord

Derfor var det også i en avis, at den syvårige dreng kunne læse om sin fars selvmord i 1981.

Den 50-årige, folkekære skuespiller blev 27. marts 1981 fundet druknet i Kalkbrænderihavnen, København. Det formodes at der var tale om selvmord, da man fandt hans sko og cottoncoat ved Langebro. 

- Hans skæbne er sørgelig, tenderende til noget sølle. En situation, hvor man ikke rigtig har et forhold til nogle af sine børn. Jeg er for lang tid siden kommet overens med det, men mine søskende – som har kendt ham – står med et tomrum, fortæller Nikolaj Lie Kaas i biografien 'Det bli'r vinter førend man aner', der handler om faderen.

Nikolaj Lie Kaas med Søren Kragh-Jacobsen i 1991. Foto: Polfoto

Dødsfaldet gjorde da heller ikke det store indtryk på den syvårige søn, der hellere ville lege end at deltage i sin fars begravelse.

Seks år senere – i 1989 - led Nikolaj et endnu større tab, da også hans mor Anne Mari valgte at tage sit eget liv. Moderen var plaget af frygtlige rygsmerter efter en diskusprolaps, og det blev til sidst for meget for den 43-årige kvinde.

Dermed var Nikolaj Lie Kaas forældreløs i en alder af bare 16 år. Straks tog moderens gode veninde, Hanne Eriksen, sig af den  unge dreng, og han voksede efterfølgende op i et hjem med masser af kærlighed og tryghed.

Nikolaj Lie Kaas med Lars Von Trier i Cannes. Foto: Polfoto

Nikolaj har da også selv udtalt, at Hanne redede hans liv, da han var allermest sårbar.

Efter moderens død arver Nikolaj Lie Kaas villaen i Rødovre og mormoderen flytter ind i huset, men med årene går huset – ifølge Nikolaj selv - fra at være et hyggeligt barndomshjem til at være et ’psychohus’, hvor græsset står tårnhøjt og poolen ligner Utterslev mose.

- Folk har altid sagt til mig, åh hvor må det være svært at have forældre, der begge to har begået selvmord. Det er frygteligt, ja. Et traume. Det vil præge mig altid. Der er en masse grufuld at sige om det, der en masse svar, man aldrig får. Men der er masser af børn, der stiller spørgsmål til deres forældre, der stadig lever. Uden at få nogen svar, siger Nikolaj Lie Kaas i bogen om sin far.

Nikolaj Lie Kaas - i fars fodspor

På trods af en alkoholiseret og ikke-tilstedeværende far valgt Nikolaj efter moderens død at genoptage efternavnet Kaas, som moderen ellers havde slettet fra sønnens cv.

Og ikke nok med efternavnet, så valgte sønnen også at gå i Preben Kaas fodspor ved at blive skuespiller.

Efter en tid som aktiv i Tivoligarden debuterede han nemlig som 17-årig i Søren Kragh-Jacobsens Drengene fra Sankt Petri i 1991 - en birolle han modtog både en Robert og en Bodil for.

Nikolaj Lie Kaas på Betty Nansens Teatret med Karen-Lise Mynster i 2004. Foto: Polfoto

- Det var en ret stor øjenåbner for mig at være med i ‘Drengene fra Skt. Petri’, for det var første gang, at jeg forstod, at der var noget, jeg havde talent for. Men jeg kunne ikke mere end det, man så i filmen, har han forklaret til MX.

Filmen forsikrede den unge Nikolaj om, at skuespillet var han kald, men efter at have overværet sin egen præstation i sin næste film - Erik Clausens Min fynske barndom, blev han utilfreds og begyndte at tvivle på sit talent.

- Jeg blev irriteret, da jeg så filmen, for jeg kunne se, at jeg ikke havde særlig meget at spille på.

Nikolaj Lie Kaas sammen med Tomas Villum Jensen.. Foto: Polfoto

Nikolaj Lie Kaas besluttede derfor, at han måtte blive bedre og udvikle sit talent. Det gjorde, at han søgte han ind på Statens Teaterskole i København og blev optaget som 21-årig.

Undervejs fik han ros er de ældre og mere garvede skuespillere Ulrich Thomsen og Lars Bom, hvilket gav den håbefulde Nikolaj et stort boost.

Han blev færdiguddannet i 1998 og havde efterfølgende roller på blandt andet Det Kongelige Teater i forestillinger som  Den Vægelsindede, Ivanhoe og titelrollen i Peer Gynt, for hvilken han modtog en Reumert for bedste mandlige hovedrolle.

Nikolaj Lie Kaas - karrieren

Filmdebuten i 1991 fulgte han op med Min fynske barndom fra 1994 og efterfølgene David bog (1997), Von Triers Idioterne (1998) og Besat (1999). Samme år høstede han for alvor opmærksomhed for rollen som én af de to uduelige kokke i Lasse Spang Olsens aktion-komedien I Kina spiser de hunde, som blev et stort hit i 1999.

Året efter i 2000 fulgte han op med endnu en hit-rolle i kæmpesuccesen Blinkende Lygter, hvor han spiller den svage og alt-ædende Stefan.

Den første rigtige hovedrolle kom i dogmefilmen Et rigtigt menneske fra 2001, for hvilken han modtog sin første Robert for bedste mandlige hovedrolle.

Nikolaj Lie Kaas med hustruen Anne Langkilde. Foto: Polfoto

Et år efter imponerede han overfor Mads Mikkelsen i hittet De grønne slagtere fra 2003, der i øvrigt bare er én af de mange film, hvor Nikolaj har samarbejdet med  filminstruktør og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen.

I 2009 rykkede Nikolaj Lie Kaas til det store udland og fik en skurkerolle i storfilmen Engle og Dæmoner, der bygger på en roman af den amerikanske succesforfatter Dan Brown.

I 2011 høstede han stor anderkendelse for sin hovedrolle i portrætfilmen Dirch om komikeren Dirch Passer. For den rolle modtog Nikolaj både en Robert, en Bodil og en Zulu Award for bedste mandlige hovedrolle, ligesom han også modtog Svendeprisen for Årets mandlige skuespiller og Årets replik.

Nikolaj Lie Kaas som Carl Mørck. Foto: Polfoto

I 2013 spillede Nikolaj hovedrollen i filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens succes-roman Kvinden i buret og siden har han gentaget rollen som kriminalkommisær Carl Mørck i de næste to film i serien om Afdeling Q - Fasandræberen (2014) og Flaskepost fra P (2016).

Med alderen har Nikolaj Lie Kaas roller også ændret sig. I starten bød hans karriere ofte på skæve, humoristiske roller som en outsider, men nu spiller tunge han oftest den tunge hovedrolle som alvorlig, hårdkogt eller førsteelsker.

Nikolaj Lie Kaas og komik

At Nikolaj Lie Kaas har et kæmpe komisk talent har han vist flere gange i sin karriere. Både i film som I Kina spiser de hunde, Blinkende Lygter, De grønne slagtere, Solkongen samt Mænd og Høns, men også som vært på diverse shows og som sanger.

Han var har stor succes været vært ved Zulu Comedy Galla i både 2009, 2011, 2012 og 2017, ligesom han sammen med skuespiller-kollegaen Rasmus Bjerg har givet den som duoen Nik & Ras med sangene Fugt i Fundamentet og Hvad sker der her.

Nikolaj Lie Kaas

Foto: Nikolaj Lie Kaas

Senest, i forbindelse med Zulu Comedy Galla 2017 var Nikolaj en del af CO3, der sammen med kollegerne Ulrik Thomsen og Nikolaj Coster-Waldau tog pis på klimaet – og sig selv – i den satiriske Polen Smelter.

Udover skuespiller, sanger og vært har Nikolaj Lie Kaas også forsøgt sig som både instruktør og manuskriptforfatter, da han i 2007 skabte den danske sitcom Mr. Poxycat & Co.

Nikolaj Lie Kaas kone og børn

Privat danner Nikolaj par med makeup-artisten Anne Langkilde. Parret mødtes på en fotooptagelse, hvor der skulle tages billeder af Nikolaj. Her var Anne Langkilde stylist, og allerede

- Efterfølgende mødte vi hinanden tilfældigt på gaden og til en fest. Så begyndte vi at sms'e lidt, og efter tre fire måneder var vi så på date, fortæller Anne Langkilde i interviewet med Eurowoman.

Nikolaj Lie Kaas med sin kone og to døtre. Foto: Polfoto

Begge var dog meget generte under daten, der dog alligevel endte med, at Nikolaj mere eller mindre flyttede ind hos sin kommende hustru.

- Vi var begge stjernegenerte, så vi drak os totalt fulde og tog på jazzklub. Og så flyttede du ind more or less. Det var ikke noget vi snakkede om. Du var der bare lige pludselig og kom ikke rigtigt ud igen, fortsætter Anne Langkilde til magasinet. 

Parret blev gift i 2008 og har i dag døtrene Esther og Gerda.