Læge: Hvis du ikke laver bummelum ofte nok, kan det føre til tarmkræft og "forringet livskvalitet"

Skrevet af Mathias Madsen

19/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvor ofte bør man egentlig gå på toilettet? Det har en læge med speciale i fordøjelsessystemet svaret på.

Mest læste i dag

Toiletvaner er ikke lige et samtaleemne, som så ofte bliver bragt op under middagen, men det er et emne, som der ikke burde være så stort et tabu omkring.

At lave nummer ét og to er nemlig noget, som de fleste af os gør hver eneste dag.

Det er de færreste, der går gennem én hel dag uden at tisse mindst et par gange, men det er ikke alle, der har brug for at komme af med 'fast affald' hver eneste dag. 

Der er faktisk stor forskel på, hvor ofte man laver 'nummer to' og ifølge Martin Veysey, som er læge og gastrolog, gør det ikke noget. Der er nemlig ikke ét interval, der er mere rigtigt end et andet. 

Der er dog én ting, som er vigtig, når det kommer til hyppigheden af toiletbesøg. 

Det har han ifølge Ladbible forklaret. 

De fleste mennesker laver ifølge mediet bummelum alt fra et par gange om dagen til hver fjerde dag, men det vigtigste er ifølge Veysey, at man gør det, "når man føler trangen til det."

Ifølge lægen er det nemlig meget vigtigt, at man ikke holder sig, og det er især skadeligt at holde sig for personer, som har en lang 'transittid', hvilket er tiden, det tager fra maden bliver indtaget, til det kommer ud som afføring. 

Han har desuden forklaret, at pludselig trang til at lave lort er et tegn på en lang 'transittid', og det bliver altså kun værre, hvis man forsøger at holde sig. 

"At få en vane med at udsætte det betyder, at rester fra maden, du spiser, forbliver i din krop længere, end det burde. Din transittid bliver længere, og din livskvalitet forringes," har han forklaret og uddybet:

"I gennemsnit producerer vi omkring seks tons lort i vores levetid, sammensat af vand, bakterier, nitrogenholdige stoffer, kulhydrater, ufordøjede plantefibre og fedt. Jo længere denne blanding af ting er inde i os, des større er sandsynligheden for, at det gærer eller bliver nedbrudt. Dette skaber [...] kemikalier kendt som metabolitter, som så kommer i kontakt med tarmåbningen og kan blive absorberet."

Veysey har ydermere forklaret, at det kan føre til højere risiko for tarmkræft, galdesten [...] og hæmorider, hvis man holder sig. 

Hvis man vil undersøge sin egen krops transittid, anbefaler Veysey, at man spiser en håndfuld utilberedte majskerner og holder øje med, hvornår de kommer ud igen. 

Ifølge ham burde der gå mellem otte og 24 timer. Hvis der går længere, kan man have problemer med transittiden og bør eventuelt blive undersøgt af en læge.