Årsopgørelse: Sådan undgår du at skulle betale penge tilbage til SKAT

Skrevet af Henrik R

01/03/2021
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Der resterer ikke mange dage, før du kan se din årsopgørelse. Hvis du ikke står til at skulle have penge tilbage i Skat, så har du et par gode tips herunder.

Mest læste i dag

Mandag den 15. marts åbnes der officielt op for, at millioner af danskere kan gå ind og tjekke deres årsopgørelse, men det er ikke utænkeligt, at skattestyrelsen vil åbne op, så danskerne allerede kan tyvstarte på sin årsopgørelse et par dage før.

Det er noget, som rigtig mange danskere venter i spænding på, for de fleste danskere står nemlig til at få penge retur fra skat.

Du kan faktisk tyvstarte og se din årsopgørelse i dag. Læs mere om det i denne artikel. 

Cirka tre ud af fire danskere får penge tilbage i Skat, men det betyder også, at 25 % af befolkningen må til lommerne og betale penge tilbage til Skat. Den simple årsag til, at man enten får penge tilbage eller skal betale penge til Skat, er, at man enten har betalt for meget Skat i løbet af året eller har betalt for lidt.

Det kan være rigtig træls at skulle betale penge tilbage til Skat, især fordi de fleste ikke lægger de penge til side, som de har betalt mindre i Skat i løbet af året. Det kan derfor blive en grum overraskelse, men det kan altså undgås. Her kan du se, hvad du kan gøre, så du slipper for at betale Skat tilbage næste år.

1. Tjek din forskudsopgørelse inden året starter

Allerede i slutningen af året kan du gå ind og tjekke din forskudsopgørelse. SKAT har på forhånd overført en masse tal fra dit tidligere år, og derfor kan det være meget vigtigt at tjekke op på opgørelsen, hvis du ved, at der er sket ændringer.

Er du blevet fyret, skifter du job, hvor du får en anden løn, skal du måske til at læse? Selv hvis du får den samme løn, men måske har fået et job, hvor du skal køre langt mindre, kan det være væsentligt at rette i din forskudsopgørelse.

Hvis ikke du retter det, så går SKAT ud fra, at du tjener det samme som året før, og så vil du blive beskattet under de samme forhold.

2. Rediger din forskudsopgørelse når der er ændringer

Din forskudsopgørelse er dog ikke noget, du blot skal rette inden året går i gang. Forskudsopgørelsen er en forventning om, hvor meget du kommer til at tjene i løbet af et år. Hvis du i løbet af året får ændringer i din løn, arbejdsforhold, fradrag eller lignende, så er det vigtigt, at du går ind og retter det med det samme.

Hvis du inden året går i gang, har meddelt SKAT, at du tjener 400.000 kroner, men halvvejs inde i året bliver du fyret og finder et job, hvor din løn bliver halveret, så vil dit fradrag være for højt, hvis du glemmer at rette din forskudsopgørelse. Kommer der ændringer i dine forhold i løbet af året, så gå ind og ret din opgørelse.

3. Husk dine fradrag!

Det er ikke alle, der kender til de fradrag, som de lovligt kan trække fra. Det mest populære fradrag er kørselsfradrag/befordringsfradrag, hvor du kommer til at betale mindre i SKAT, hvis du kører mange kilometer om året.

Det er dog ikke kun kørsel, som du kan få fradrag for, det kan være noget så simpelt som en A-kasse. Betaler du 5.000 kroner om året til en A-kasse, så kan du altså få fradrag for det beløb. Du bør også tjekke op på børnebidrag, aktier, værdipapirer, udbytte og håndværkerfradrag. Får du lavet noget ved huset eller gjort rent i hjemmet, så kan du faktisk få fradrag for det.

4. Få din arbejdsgiver til at trække mere

Trækprocenten til SKAT afhænger af hvilken kommune man bor i. Gennemsnitligt ligger trækprocenten på 38 %, hvilket betyder, at du betaler 38 % af din løn til SKAT. Du kan bede din arbejdsgiver om at sætte din trækprocent op. Hvis du hæver den fra 38 til 40 %, vil du hver måned betale 2 % mere til SKAT.

Det vil afhængigt af lønnen typisk være et par hundrede kroner om måneden. Når året er slut og din årsopgørelse er klar, vil du dog højst sandsynligt få penge retur i stedet for at betale penge til SKAT. Mange vælger denne løsning bevidst, da de så bruger det som en slags opsparing.

Er det 500 kroner man betaler ekstra om måneden til SKAT, så vil de penge måske normalt blive brugt på tant og fjas, men når du pludselig får udbetalt 6.000 kroner i april året efter, så føles de penge af lidt mere.

5. Vent med at tilføj din ekstra fradrag

Hvis du vil være på den helt sikre side, så kan du vente med at tilføje alle dine ekstra fradrag til sidst på året. Venter du til december måned eller til din årsopgørelse er klar, og først der tilføjer, at du skal have fradrag fra kørsel, a-kasse, håndværker med mere, så er der stor sandsynlighed for, at det nok skal dække den eventuelle restskat, som du skulle betale tilbage til SKAT.

Følger du de overstående råd, så vil du helt sikkert se på grønne tal, når årsopgørelsen er klar i stedet for de grimme røde tal.