Advarer: Høj risiko for fugleinfluenza

Foto: Shutterstock

Fødevarestyrelsen opjusterer nu sin trusselsvurdering af fugleinfluenza i Danmark.

Det er ikke meget coronavirus fylder i samfundet i øjeblikket, hvilket man naturligvis kun skal være glad for. Det betyder dog ikke, at der ikke er problemer med virus i verden.

I Europa har der gennem flere uger været et stort udbrud af fugleinfluenza, hvilket blandt andet andet har taget livet af flere millioner ænder i Frankrig.

Læs også

'Matador'-stjerne er død

I Danmark har man indtil videre været nogenlunde rolig omkring situationen, men den fortsat stigende smitte får nu Fødevarestyrelsen til at skrue op for trusselsvurderingen.

Fra den 23. november 2022 skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde. Det er anden gang i denne måned, at  Fødevarestyrelsen skruer op for trusselsvurderingen af fugleinfluenza.

Vurderingen hæves nu fra middel til høj. Ændringen kommer fordi myndighederne i EU's medlemslande i første halvdel af november har fundet højpatogen fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og mere end 120 vilde i Europa.

Den meget smitsomme fugleinfluenza kan give meget alvorlige symptomer hos fugle, blandt andet, diarré, øjenbetændelse, problemer med vejrtrækning og en høj dødelighed.

Det er dog kun i sjældne tilfælde, at mennesker kan blive smittet.

'Alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland. Når vi dertil lægger, de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle’, forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen.

Disse er undtaget for kravet om at blive holdt inde:

Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning. Det gælder også for mindre farme med prydfugle fx påfugle og papegøjer.

Læs også

Aleksandra har dækket næsten hele kroppen med tatoveringer: Sådan ser hun ud under tøjet

 

Dagens Gossip