Breaking: Sådan udfases coronapasset

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Coronapasset er en fast del af hverdagen for mange danskere. Det kan det potentielt være slut med allerede hen over sommeren.

Hvis det står til den faglige referencegruppe, der onsdag eftermiddag har sendt anbefalinger til Folketingets partier, skal coronapasset udfases i fire faser.

Læs også

Trafikale ændringer i weekenden: Her bliver vejen spærret

Det erfarer B.T., der er i besiddelse af referencegruppens anbefalinger. Disse anbefalinger lyder på, at coronapasset gradvist bør udfases i fire faser – og at der skal tages hul på første fase allerede i juni. 

  1. Første fase: I denne fase bør coronapasset ikke længere være adgangsgivende til bl.a. biblioteker, fritids- og foreningsaktiviteter samt aktiviteter forbundet med folkeoplysning. 

  1. Anden fase: Denne fase skal begynde 1. august, og skal gøre det muligt at deltage i aktiviteter, hvor deltagertallet overstiger 500, uden coronapas. Dette omfatter bl.a. konferencer, teatre, spillesteder, biografer, museer, markeder, indendørs idræt, store motionsevents, udendørs sportsarrangementer m.m. 

  1. Tredje fase: I den tredje fase, der skal træde i kraft ved udgangen af august, lyder anbefalingerne på, at coronapasset skal ophæves for indendørs servering, fitnesscentre, indendørs forlystelser, liberale erhverv med tæt kontakt, udendørs arrangementer med stående gæster samt spejder- og sommerlejre. 

  1. Fjerde fase: Den fjerde og sidste fase er endnu ikke blevet skemalagt og afhænger primært af vaccinationskalenderen. I den sidste fase er det ifølge den faglige referencegruppe oplagt at fjerne brug af coronapasset som adgangsbillet til blandt andet koncerter og nattelivet. Særligt for sidstnævnte er dette gode nyheder, da nattelivet har været lukket siden marts sidste år. 

Den referencegruppe, der udarbejdet anbefalingerne til de fire faser, er bestående af en række sundhedsfaglige eksperter. Derudover har en række eksperter i økonomi og øvrige samfundsforhold, ligesom en række centrale myndighedspersoner også er en del af gruppen. 

Onsdag morgen kunne B.T. også berette om, at et notat fra Statens Serum Institut var havnet i politikernes indbakker. 

I dette notat bliver der advaret mod større risiko for smittespredning, såfremt politikerne skulle vælge at slette stort set alle restriktioner. Ifølge Statens Serum Institut ville det være yderst problematisk, hvis brugen af coronapasset bliver brugt.

Læs også

DR-vært afslører lykkelig nyhed: Skal være far igen

Af SSI vurderes det dog, at smitten vil toppe i løbet af juni, hvorefter den vil falde. Det forudsætter dog, at politikerne ikke beslutter sig for at åbne samfundet helt op.