Dansk forsker: Positive med lyntest har 100.000 gange mere virus i kroppen end positive med almindelig test

Skrevet af Jakob A. Overgaard

26/03/2021
Foto: Privat
Foto: Privat
En positiv lyntest er ingenlunde et endeligt svar på om du har coronavirus. Det har flere studier slået fast og lige nu vurderes det, at i hvert fald hver anden positiv test fra en lyntest er falsk positiv. Det er dog ikke det eneste problem med lyntestene.

Dagens topnyheder

Hvis man spørger forsker og direktør for Pentabase, Ulf Bech Christensen, så er en teststrategi, der baserer sig på lyntests, ikke brugbar på ret mange måder.

Ifølge en video, som Ulf Bech Christensen har lagt op på sin private Facebook-side, så er de sande positive lyntests også genstand for kritik. For efterskolernes teststrategi, der baserer sig på hyppige lyntests, så opstår der et problem idet en sand positiv lyntest i gennemsnit har haft 100.000 gange mere virus i kroppen, når de er blevet fanget end den sammenligningspopulation, som Pentabase har haft, når de tester virksomheder hyppigt med en PCR-test.

Det betyder, at efterskolernes teststrategier baserer sig på tests, der fanger coronasmittede så sent, at de allerede har haft flere dage til at smitte andre på skolen.

"Når en lyntest fanger en rigtig positiv patient, altså når den viser sig at være rigtig, så har den person meget virus i kroppen og har ofte kunnet smitte i flere dage, inden personen tester positiv med lyntesten," fortæller Ulf Bech Christensen i sin video og fortsætter.

"Når en gennemsnitlig efterskoleelev testes positiv med en lyntest, har eleven 100.000 gange mere virus i gennemsnit end når vi tester en person positiv for corona i en virksomhed, hvor vi tester to gange om ugen."

På den baggrund havde Ulf Bech Christensen allerede i sidste uge forudset at flere efterskoler ville lukke ned. Det skete netop i denne uge, hvor Oure efterskole lukkede ned efter 19 elever var blevet testet positive.