Danske eksperter advarer forældre: Populært legetøj er fyldt med svamp og gær

Foto: Shutterstock

Eksperter advare nu mod verdenskendt legetøj.

- Lad de små lege med de kendte Baby Born dukker.

Sådan skriver legetøjskæden Toys'R'Us om det populære legetøj, som mange piger har liggende hjemme på deres værelser. 

Udadtil ser Baby Born-dukken virkelighedstro ud, men inden i den gemmer sig en ubehagelig materialer, der nu får eksperter til at advare mod dukken, som på verdensplan er solgt i over 22 millioner eksemplarer, skriver TV2. 

Læs også

Mor påstod, sin søn var syg: 13 operationer og 323 hospitalsbesøg senere indrømmer hun løgnen

Indeni den virkelighedstro dukke gemmer der sig nemlig plastikslanger, der fungerer som tarme, så dukken også kan tisse, når man giver den vand at drikke.

Men disse plastikslanger kan være yderst skadelige. I en test, som Teknologisk Institut har lavet for TV 2, viser det sig, at der i en otte måneder gammel Baby Born-dukke gemmer sig skimmelsvamp og gær i slangerne. 

- Det er slet ikke overraskende, at den har udviklet de her ting, for der er organisk materiale i vand, som er gromad for svampene. Og du kan ikke få vandet helt ud af dukken, så det giver gode vækstbetingelser, siger Elisabeth Morsing, faglig leder på svampelaboratoriet på Teknologisk Institut til TV2. 

Læs også

Brun uden sol: Nyt produkt kan gøre dig brun uden at skade huden

Dukken er altså fyldt med skimmelsvampen kaldet cladosporium.

- Der er ikke giftstoffer i denne svamp, men til gengæld er det en af dem, man kan udvikle allergi overfor. Og når man er så tæt på kilden, som man er her, så er det problematisk, siger Birgitte Andersen, der er lektor ved Institut for Bioteknologi og Biomedicin på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til TV2. 

Ifølge brugsanvisningen til Baby Born dukken skal den rengøres jævnligt. Men ifølge Elisabeth Morsing fra Teknologisk Institut og Birgitte Andersen fra DTU er det stort set umuligt at fjerne alt vandet fra dukken, og der skal blot få dråber vand til, for at svampene kan udvikle sig inde i dukken. 

Dukken kan herhjemme blandt andet købes hos Fætter BR og Toys"R"Us. 

Politiet standsede bil i rutinekontrol - gjorde opsigtsvækkende fund i handskerummet

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip