Danskere på dagpenge og kontanthjælp tjekkes for snyd i lufthavnen

Kastrup Lufthavn i København.

Passagerer undersøges fremover for socialt bedrageri i Københavns Lufthavn.

Danskere på dagpenge eller kontanthjælp, som forlader landet for at tage på ferie uden at melde deres sociale ydelser fra, kan fremover blive knaldet i Københavns Lufthavn. 

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering gennemførte de første kontroller i lufthavnen i mandags, som har til formål at komme socialt bedrageri til livs. Det oplyser Ritzau.

Det blev i forbindelse med Finansloven 2018 vedtaget at genindføre stikprøvekontroller af snyd med sociale ydelser i landets lufthavnen. 

Det er kommunerne, der har ønsket en geninførelse af ordningen, der blev sløjfet i 2016. 

- Det er først og fremmest for at få overblik over, om der er personer, der rejser ud af Danmark og derved ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet eller på anden måde medvirker til socialt bedrageri, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Ritzau.

Læs også

Udbetaling Danmark advarer mod svindel-mails: De kommer ikke fra os!

21 personer skal tjekkes nærmere
Stikprøvekontrollerne finder sted ved udvalgte flyankomster fra lande, der ikke er en del af Schengen. 

Passagerer, der bliver udvalgt til kontrol, vil blive bedt om at oplyse deres personnummer, inden de når ned til bagageudleveringen. På den måde kan myndighederne hurtigt tjekke, om de hjemvendte personer modtager dagpenge eller kontanthjælp og har været i udlandet uden at afmelde deres ydelse. 

Troels Lund Poulsen mener ikke, at kontrollen er et udtryk for mistillid til danskere på offentlig forsørgelse. Han understreger, at der udbetales 'rigtig mange milliarder' hvert år, og at staten har ret til at føre kontrol med pengene.

Han kalder det for 'ret og rimelighed' og tilføjer, at det intet har med overvågning at gøre.

Ved de fire kontroller, som blev gennemført i mandags, blev der 'fundet' 21 personer, som modtager offentlig forsørgelse. Det skal nu undersøges nærmere, om de havde husket at melde ferie, inden de tog til udlandet. 

Nadia-Shila afslører: Derfor kan min mor godt virke lidt langsom

 

Dagens Gossip