Danskerne er enige: Det virker at skære i kontanthjælpen

Kristine Bugbee

380 uger siden

|

09/04/2017
Et flertal af danskerne er overbevist om, at det virker at presse kontanthjælpsmodtagere på pengepungen.

Dagens topnyheder

En stor del af danskerne mener, at lavere ydelser får flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har udarbejdet for Avisen.dk.

56 procent af de adspurgte danskere svarer, at en lavere kontanthjælp får flere i arbejde, mens 33 procent mener det modsatte. 11 procent har svaret 'ved ikke'.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard, mener, at tallene viser, at regeringen har befolkningen med sig, når det gælder deres stramme kurs over for kontanthjælpsmodtagere. 

- Man kan fortolke tallene således, at der er en folkelig opbakning til regeringens filosofi om, at det skal betale sig at arbejde, og at det giver mening at skrue på kontanthjælpsmodtageres ydelser for at få dem i arbejde, siger han til Avisen.dk.

Men Thomas Bredgaard er ikke selv lige så begejstret for stramninger på kontanthjælpsområdet, som danskerne tilsyneladende er.

Han forklarer, at det ikke er optimalt at skære i alles ydelser, hvis målet er at få flere ud på arbejdsmarkedet. Det virker måske for dem, der er jobparate, men andre grupper af kontanthjælpsmodtagere, de såkaldte aktivitetsparate, har nogle langt mere komplekse problemstillinger og kan ikke bare tage et job. 

Tre ud af fire kontanthjælpsmodtagere er såkaldt aktivitetsparate og er altså blevet vurderet til at være ude af stand til at arbejde, skriver Avisen.dk.

Thomas Bredgaard mener, at indsatsen i stedet bør målrettes, så stramningerne rammer de grupper, der er jobparate og reelt bliver motiveret af den økonomiske gevinst, de kan opnå ved at arbejde. 

- Men hvis du skubber til en, der står rigtig langt fra arbejdsmarkedet og oven i købet har psykiske problemer, så er der en stor risiko for, at du bare skubber den person ud over kanten. Så når vi taler økonomiske incitamenter, er der brug for en nuanceret tilgang i stedet for at søge en one fits all løsning, siger han til Avisen.dk.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper er ked af undersøgelsens resultat. Den urigtige fortælling om, at danskerne bare er dovne, er slået igennem, mener hun.