Dronning Margrethe i vovet udmelding om indvandrere

Foto: Polfoto/Jan Woitas/picture-alliance/dpa/AP Images - dronning Margrethe

"Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark", siger dronning Margrethe.

Vi har ikke gjort spillereglerne i et dansk demokrati klare nok for islamiske grupper, og vi har været naive i vores tro på, at integrationen kommer af sig selv, når blot man opholder sig længe nok i Danmark. Det skriver Berlingske.

Sådan lyder den opsigtsvækkende udmeldig fra dronning Margrethe:

- Vi troede nok, at den slags ting ville gå i sig selv. Hvis man gik på gaderne i København og drak det kommunale vand og tog den kommunale bus, blev man nok dansker i løbet af kort tid. Det var så indlysende for os, og derfor troede vi, at det måtte det også blive for dem, der slog sig ned og boede her. Sådan var det ikke. Det har vi lært. Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark. Det gør man ikke nødvendigvis. Der skal skiftes lidt af jorden i potten, tror jeg. Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for, at jorden er frisk, siger dronningen således I samtalebogen “De dybeste rødder – Dronningen fortæller om Danmark og danskerne” skrevet af Berlingske-journalisten Thomas Larsen.

Vi skal med andre ord blive bedre til at skabe klarhed om vores værdier og regler og ikke være bange for at sige “Hov! Det dér, det går ikke”, uddyber majestæten videre.

Vi har oplevet indvandring før, og den tog især fart i 1960’erne, men opfordringen handler også om at gøre visse ting anderledes her årtier senere, hvor vi igen oplever større flygtningestrømme krydse grænserne til blandt andet Danmark:

- Vi kan ikke lade, som om det bare går over af sig selv. Det gør det ikke. Det troede vi en overgang. Mange af os mente, at når folk kom til et fremmed sted, var de sådan en slags åbent klatpapir, der trak det nye til sig. Men folk har ikke så meget klatpapir i fødderne, så det trænger ind i dem. Måske handler det også om, at når der kommer så mange på en gang fra så anderledes vilkår og med en bestemt religion, bliver det sværere. De kommer til at isolere sig og leve isoleret, med eller uden deres vilje, uddyber hun yderligere i interviewet.

Er du enig i dronningens iagttagelser? 

Læs også

Nettet morer sig kongeligt over dronning Margrethe: Se hende efterabe en fræk abe

 

 

Dagens Gossip