Dyster melding om fødevarekrisen: Kan vare i flere år

Foto: Shutterstock

Den nuværende krise går ikke over lige foreløbig, lyder det.

Danskerne har skullet have flere penge op ad lommen ved kassebåndet det seneste års tid. Fødevarepriserne har ligesom gas, benzin og el taget et nøk opad igennem de seneste 12 måneder.

Inflationen er ikke set så høj i mere end 40 år. Ifølge Danmarks Statistik er fødevarepriserne steget 7,7 procent det seneste år.

Læs også

Tidligere rektor: Prins Nikolai brød reglerne som elev på Herlufsholm

Det dækker over blandt andet prisstigninger på over 15 procent på eksempelvis mælk, okse- og kalvekød samt pastaprodukter.

Desuden vil kyllingekød angiveligt stige en del snart, da foderet er blevet svært at få fat i som følge af blokeringerne i ukrainske havne. Men hvor længe varer denne krise, tænker de fleste formentlig.

Ifølge branchedirektør i Dansk Industri, Leif Nielsen, ser den nuværende krise ikke ud til at ændre sig lige foreløbig.

Han vurderer, at både tørke flere steder i verden, krigen i Ukraine og usikkerhed kan holde fødevarepriserne oppe i et par år. En faktor, der kan få fødevarepriserne til at falde lidt den kommende tid, er, hvis priserne på energi falder. Det skriver DR.

Det kan de gøre, fordi der typisk bruges mindre energi om sommeren. En af de største omkostninger ved fødevareproduktion er nemlig ifølge Leif Nielsen netop energi.

Ingen kan decideret spå fremtiden, men man kan godt nok forvente at skulle betale højere priser en god rum tid endnu.

Læs også

FN er forholdsvis sikre på, at Ukraine har begået alvorlige krigsforbrydelser

 

 

Dagens Gossip