Ekspert reagerer på vildt prisdyk: "Fuldstændig sindssygt"

Skrevet af Mathias Nielsen

22/11/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ekspert kalder den seneste tids prisfald på diesel for fuldstændig sindssygt.

Mest læste i dag

En ting, som i løbet af 2022 har været rigtig dyr, er benzin og diesel. Danskerne har således måtte betale næsten 20 kroner pr. liter på de tidspunkter, hvor prisen har været på sit højeste.

I de seneste to uger har der dog været en tidlig julestemning over prisen på råolie, som bruges til at lave fossile brændstoffer med. Det har især påvirket prisen på diesel, som er faldet en del.

På blot to uger er prisen på diesel dykket med to kroner per liter på grund af den faldende pris på råolie.

»Det er fuldstændig sindssygt,« siger Peter Rasmussen, der er olieekspert hos den danske afdeling af den amerikanske tankstationsvirksomhed Circle K til B.T.

Tirsdag koster en liter diesel hos Circle K 14,89 kroner. Til sammenligning var prisen 1. november 15,99 kroner. Dog er det procentvise fald faktisk større.

Fraregner man moms og afgift, er det to kroner på otte kroner, fortæller Peter Rasmussen. Normalt er diesel billigere end benzin, men det sidste stykke tid har prisen været decideret højere på diesel.

Normalt skifter prisen med 10 øre om dagen, men i år har det kunne svinge med hele 40 øre pr. dag. Det seneste prisfald betyder, at diesel nu ligger på samme niveau som benzin.

Brændstofpriserne er dog fortsat højere end de var i starten af året. Årsagen til det nuværende prisfald skal blandt andet findes i Kina, mener Peter Rasmussen.

»Nu ser vi Kina rører på sig igen med coronanedlukninger. Det er med til at trække efterspørgslen på råolie ned, og brændstofpriserne begynder at balancere lidt bedre igen, så vi kommer ned på et mere normalt niveau«.