Eksperter er ikke i tvivl: Vi er tæt på flokimmunitet

Skrevet af Mathias Nielsen

06/01/2022
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Flokimmuniteten kan være på vej inden længe.

Dagens topnyheder

Tidligere i pandemien var der et mål om at opnå flokimmunitet, som dermed ville gøre en ende på restriktioner og høj smitte.

Det betød i praksis, at nok mennesker ville have været smittet med covid-19 og derfor ville virussen til sidst ikke kunne sprede sig i alvorlig grad.

Dog ville en sådan strategi koste menneskeliv, og derfor kom man ret hurtigt fra den strategi.

Nu, snart 2 år efter, kan det så forbudte ord måske komme på tale igen. 

“Heldigvis er vi beskyttet mod at blive alvorligt syge, og når samtidig omikron giver et mildere forløb, betyder det sådan set bare, at en meget stor del af os kommer til at få den her sygdom, og så vil vi få noget, der minder om flokimmunitet,” sagde faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, til DR mandag.

Måske er immuniteten ikke så langt væk igen, men hvis den kommer, så afhænger tidspunktet meget af, hvad der menes med flokimmunitet.

Det er alle nemlig ikke helt enige om. 

“Når jeg ser på de seneste hundrede års epidemier, så forstår vi, at det er helt forventeligt, at pandemifasen ender med flokimmunitet, og det er der, vi skal hen. Statens Serum Institut mener, at det sker i februar,” siger Lone Simonsen, som er professor og leder af PandemiX Center på Roskilde Universitet til Berlingske.

Selvom Danmark måske opnår flokimmunitet, så vil epoken med covid-19 ikke nødvendigvis være overstået.

Der kan - som der allerede er kommet flere gange - komme nye mutationer, som kan udgøre en trussel med folkesundheden.

Gør der ikke det, vil virussen formentlig indgå i samfundet på samme måde som influenza har gjort det i mange år.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk virologi på Roskilde Universitet, vurderer også, at vi vil være et rigtig god sted i forhold til flokimuniteten i starten af februar måned.

"Flokimmunitet er et ord der bliver brugt i flæng. For nogle betyder det, at sygdommen forsvinder helt. Jeg hælder mere til at bruge det om den tilstand, hvor epidemien ikke længere kan vokse," siger han til Berlingske.