Snart skal der udbetales færre penge, lyder vurderingen.
Lige nu læser andre
Den Europæiske Centralbank valgte torsdag at lade renten forblive uændret, men det betyder ikke, at bolig- og banklåntagere kan ånde helt lettet op. Flere indikatorer peger nemlig på, at der er yderligere lempelser i vente, og det kan mærkes i pengepungen hos tusindvis af danske boligejere.
Ifølge chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard fra Totalkredit er det især den sløje økonomiske aktivitet i eurozonen, der trækker i retning af endnu to rentenedsættelser inden udgangen af året.
“Væksten i Europa er dog ikke prangende, og selvom dagens erhvervstillidsmåling viser lidt bedre takter, så er inflationspresset væk, og vi forventer, at ECB bliver nødt til at sætte renten ned to gange mere for at holde hånden under væksten og undgå at inflationen bliver for lav,” siger han til Ekstra Bladet.
Konsekvenserne for boligejere med F-kort-lån kan blive markante. Totalkredit vurderer, at renten for F-kort-lån, som siden 1. juli har ligget på 2,2 procent, kan falde til 1,8 procent. For et lån på én million kroner svarer det til en årlig besparelse på omkring 3.000 kroner efter skat. Dermed bliver det en ekstra gevinst for dem med høje boliglån – især i de dyreste dele af landet.
Læs også
Ifølge Malthe-Thagaard kan effekten også brede sig til bankernes udlånsrenter, selvom transmissionen sker i et mere moderat tempo.
“Lavere renter fra ECB og Nationalbanken sætter sig også typisk i bankrenter, så også banklån bliver billigere i 2026. Bankrenterne falder dog ikke med samme automatik, som en realkreditrente gør, men erfaringen viser at konkurrence mellem bankerne sikrer en hvis afsmitning over tid,” forklarer han.
Også den geopolitiske situation spiller ind. Rygterne om en toldaftale mellem EU og USA har dæmpet frygten for en eskalerende handelskonflikt, hvilket – alt andet lige – kan få ECB til at holde sig til sin nuværende prognose og ikke skrue endnu mere på renteknappen.
Nationalbanken i Danmark ventes at følge ECB’s linje og holder efter alt at dømme også sine renter i ro, når meldingen kommer torsdag kl. 17. Dermed kan både realkredit- og bankkunder i Danmark forvente stabile vilkår – i hvert fald på den korte bane.