Festival giver politikerne tørt på: Se deres 'udbrud' her

Foto: Søren Vendelbo/Ritzau Scanpix

Smukfest giver politikerne tørt på i et viralt opslag på Facebook.

Det var en trist dag for mange tusinde danskere, da det kom frem, at festivalerne i Danmark 2021 ikke vil blive til noget.

Både gæster og arrangører begræd den triste nyhed, og kort efter politikerne havde meldt ud, kom der aflysninger på stribe.

Læs også

Melvin taler ud om tumor: Mistede sit sprog

En af festivalerne der blandt andet har aflyst er Smukfest i Skanderborg, og de har efterfølgende følt sig lettere provokeret af politikerne, og særligt kulturminister Joy Mogensen.

De skød derfor med skarpt i en meddelelse, der i går gik viralt på de sociale medie.

Indledningsvist lød beskeden nemlig som en ganske positivt rettet besked mod politikerne, men det viste sig at være helt anderledes.

“Oven på det skrev kulturminister ​Joy Mogensen​ i fredags på Facebook, at hun er ”mega-nysgerrig på, hvilke alternative idéer, der bliver puslet med fra de store gode festival-organisationer.” Lige nu er alternativer bare én ud af mange ting, som vi pusler med. Hvad de er, tænker vi ikke kun kulturministeren, men I som samlet hold nok er nysgerrige på. Så her kommer en liste med 10 ting, Smukfest pusler med,” lyder det fra Smukfest, der derefter tager en 180 graders drejning.

 • Vi pusler med, at I tør tro på, at resten af samfundet kan åbne helt op d. 1 august, men ikke tør tro på festivalerne i sensommeren. Det vil sige, at vi til august må samles tusindvis på strand og strøg, mens vi indenfor festivalhegnet vil være underlagt meget stramme regler. 

 • Vi pusler med at holde tanken ud om at stå i en formentligt normaliseret sensommer, hvor fire millioner danskere eller flere er vaccinerede. Til den tid vil vi formodentlig kunne have afviklet en festival i sikre rammer, så tusindvis af gæster, frivillige, artister, leverandører og lokale foreninger igen kunne komme på græs.
   

 • Vi pusler med ærgrelsen over de mange tilkendegivelser om, at festivalsensommeren var en politisk prioritering at få til at lykkes, blot var tom snak. Sidste år var det coronaen, der ryddede bordet, mens beslutningen i år tilsyneladende er blevet taget ud fra et politisk forsigtighedsprincip. Vi er uforstående over, at I afskriver de sene festivaler allerede nu. Vi mener, at det er alt for tidligt at tage så afgørende beslutninger på baggrund af gisninger om, hvordan situationen ser ud om tre måneder, og hvad der dermed kan og ikke kan lade sig gøre på det tidspunkt.
   

 • Vi pusler med, hvordan vi kan bidrage til at holde skindet på næsen hos vores artister, leverandører og lokale foreninger efter dette års aflysning. Samtidigt er processen omkring kompensation for aflysningen i 2020 så langsom og tung, at vi endnu ikke har modtaget en krone. Vi er selvfølgelig taknemmelige for at få hjælp, men processen omkring det er meget udfordrende.   

 • Vi pusler med at holde ud, at der endnu ikke er en udmøntning på den politiske aftale for arrangørordningen 2021, så vi ved, hvordan vi kan agere. Vi er en organisation med mange fastansatte og 16.000 frivillige, som vi skal forsikre om, at det hele kommer til at gå - og det gør det. Smukfest vender stærkt tilbage næste år! Men det betyder ikke, at vi lige nu helt upåvirkede pusler rundt med at lave små alternativer i en “festivallignende setting”. 

 • Vi pusler med at have fået nogle restriktioner omkring alternative arrangementer, der er så stramme, at selv det mest restriktive af de alternative scenarier, vi har forberedt, ikke kan lade sig gøre. 

 • Vi pusler med at være blevet spurgt om at rådgive og være en del af løsningen, men ende med ikke at blive hørt. Det står klart i den måde anbefalinger fra ekspertgruppen er blevet tænkt ind i den politiske beslutning: Gruppen lagde op til faser med henblik på en differentieret genåbning af festivalsæsonen. Anbefalingerne var stramme, men slet ikke SÅ stramme at det skulle ende med, at I med jeres beslutning aflyser hele sæsonen. 

 • Vi pusler med tanken om, at I ikke tror nok på jeres eget redskab, Coronapasset, til at lade det være en afgørende faktor for, at man til august kan afvikle store festivaler forsvarligt. 

 • Vi pusler med, at vores nabolande med positive resultater tester, hvordan det er muligt at afholde store arrangementer i denne tid og dermed har forstået vigtigheden i at afprøve mulighederne for at mødes til koncerter og festivaler i sikre rammer. Det er så vigtigt, at vi får lov til at starte i løb i stedet for fra bunden, når vi alle skal afholde vores store arrangementer til næste år. Noget, der lige nu ikke ser ud til at blive muligt, da der endnu ikke er blevet godkendt nogle lignende testforsøg i Danmark. Dette på trods af at SAFE-projektet længe har været klart til at blive gennemført og brugt som et værdifuldt værktøj i genåbningen af kultur- og oplevelseserhvervene og et værn mod fremtidig nedlukning.  

 • Til sidst pusler vi med at forstå, hvorfor ingen med politisk kasket vil stille sig op, se os i øjnene og forklare, hvordan det giver mening at lukke os ned frem for at lade troen og håbet komme både sensommeren, vaccinerne, Coronapasset og udviklingen til gode, så vi kunne planlægge sikkert videre i henhold til situationens udvikling. Vi mangler desværre et godt argument for, hvorfor I allerede nu ser det som værende umuligt at lade døren stå på klem lidt endnu for festivaldanmark og alle de SMV’er og artister, der lever af det.   

Slutteligt beder Smukfest politikerne komme med en begrundelse for, hvad der ligger for beslutningen om at aflyse årets festivaler.

Læs også

69-årige kvinde bad ung mand samle hundelort op: Det skulle hun aldrig have gjort