Derfor flages der i dag

Skrevet af Jakob A. Overgaard

05/09/2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Siden 2009 har den 5. september været en national flagdag. Her hylder vi de faldne og danske veteraner. I år er det således 10 år siden og jubilæet markeres flere steder i Danmark.

Dagens topnyheder

I langt de fleste kommuner landet over er der arrangementer, der hylder veteraner og faldne danske soldater. Flere steder markeres dagen sammen med de veteraner, der har bopæl i de enkelte kommuner. De fleste arrangementer er åbne og alle er velkomne til at deltage.

Landet over går borgmestre eller viceborgmestre på scenen for at fejre veteraner, familier og pårørende, hvilket også er tilfældet i f.eks. Esbjerg: Her går 1. viceborgmester Susanne Dyreborg på scenen klokken 16.35, og holder velkomsttalen. Årets flagtale holdes af folketingsmedlem Ulla Tørnæs.

Den landsdækkende udbredelse af flagdagen glæder forsvarschef general Bjørn Bisserup.

"Det er godt, at næsten alle landets kommuner nu anerkender vores veteraner for deres indsats. Jeg er sikker på, at den lokale opbakning til veteranerne har betydning for den enkelte. Samtidig medvirker de kommunale arrangementer til at veteranerne årligt modtager deres velfortjente tak og anerkendelse for deres indsats for Danmark," siger forsvarschefen til Forsvarets hjemmeside.

Også forsvarsminister Trine Bramsen er glad for traditionen: "Initiativet til flagdagen blev taget, mens danske soldater under national bevågenhed var indsat i hårde kampe i Afghanistan og Irak. I dag er udsendte danske soldater i langt højere grad indsat i missioner, hvor de underviser og rådgiver uden for kampzoner eller på forskellig vis er med til at sikre EU's og NATO´s grænser.  Det gør ikke flagdagen mindre vigtig og relevant," siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).