For en allergiker kan helt almindelige fødevarer være meget giftige. Fødevarer som mælk og nødder kan således give store problemer, hvis man som allergiker får indtaget det.
Netop derfor er det meget vigtigt, at fødevarevirksomheder sørger for at deklarere eventuelle allergener, altså ingredienser, som kan fremkalde en allergisk reaktion.
På en indkøbstur vil en allergiker derfor kigge på de fødevarer, som puttes i kurven for at undgå allergiske reaktioner.
Allergiske reaktioner spænder fra rødmen, mavesmerter, kløe, til allergisk chok, hvor blodtrykket falder og luftvejene trækker sig sammen. I værste fald er allergiske reaktioner meget alvorlige
- Fejl i mærkningen kan gøre fødevarer med allergene ingredienser til en reel trussel for allergikerens helbred. Derfor er der i hele EU specifikke krav til mærkning, så allergikere og deres pårørende hurtigere og mere sikkert opdager allergener på ingredienslisten, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen, i en pressemeddelelse.
Kravet til mærkningen er, at allergener skal fremhæves visuelt på en måde, der klart adskiller dem fra de øvrige ingredienser på listen, for eksempel ved hjælp af skrifttype, typografi eller baggrundsfarve, så der altså ingen tvivl er hos forbrugeren.
Da Fødevarestyrelsen var på stikprøvekontrol i 773 virksomheder i perioden fra 1. juni til 31. december 2022, var der alvorlige fejl i mærkningen af allergener hos 1,4 pct. af de kontrollerede virksomheder.
Selvom det kan lyde som lidt og dermed godt, så forventer man fra Fødevarestyrelsens side et bedre resultat.
Foruden allergener har Fødevarestyrelsen også kontrolleret mærkningen af øvrige ingredienser, vægt, anbefalet opbevaring og holdbarhed.
- Vi gav sanktioner til 11 pct. af virksomhederne, hvoraf 1,4 pct. var bøder. Resultatet viser, at virksomhederne generelt har godt styr på reglerne, men vi forventer, at virksomhederne gør det bedre – ikke mindst fordi reglerne om mærkning af allergener har så stor betydning for allergikere, slutter Henrik Dammand Nielsen.