Forældre til 9 børn: Vi mister 73.695 kroner om året, hvis børnechecken beskæres

Emil Ryttergaard

357 uger siden

|

15/09/2017
En familie med ni børn er dybt afhængige af børnechecken. De mister mange tusinde kroner hver måned, hvis regeringens planlagte loft over børnechecken bliver indført.

Dagens topnyheder

Henrik Kristensen, der bor tæt på Vejle, har ni børn i alderen fire måneder til 13 år. 

Med et arbejde som dyrepasser i Givskud Zoo og en kone, der er hjemmegående, er budgettet stramt i det lille hjem, og derfor er børnechecken altafgørende for at få økonomien til at hænge sammen. 

Men hvis regeringens og Dansk Folkepartis forslag om at lægge loft over børnechecken bliver indført, så kun tre ud af de ni børn kan få tilskud, så mister familien cirka 6.000 kroner om måneden eller 73.695 kroner om året, skriver Politiken

Med regeringens forslag er det kun de to yngste børn, der får det fulde tilskud og det tredje barn får kun 75 procent af det fulde tilskud.

Ved det fjerde barn er der ingen børnecheck at hente. 

Familien Kristensen mener, at nedskæringen er uretfærdig, og forskelsbehandler børnefamilier. 

- Vi synes bare, det er underligt, at vi skal forskelsbehandles. Hvis man fordelte nedskæringen i børnecheck på alle børn, ville det handle om under 3 procent per barn. For os bliver der tale om en nedgang på 61 procent. Det opfatter vi som adfærdsregulering, siger moderen Michelle Kristensen til Politiken. 

Forslaget kommer da også til at ramme geografisk skævt. 

Storfamilier, hvor forældre har mere end tre børn, bor oftest i den vestlige del af Jylland. De familier med få børn hører primært til i hovedstadsområdet og Nordsjælland, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Derfor rammer forslaget de familier, der i forvejen har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, mener socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil:

- Geografisk rammer det så skævt, som det kan være. De store familier i Vestjylland skal betale til dem, der bor nord for København. Børnechecken er noget, alle får. Det er forkert fordelingspolitisk at tage den fra nogle mennesker med store familier for at give dem til folk, der i forvejen er velhavende og betaler topskat, siger hun til avisen.  

Hos Venstre mener man, at forslaget er nødvendigt for at finansiere skattelettelser og for at sikre, at staten ikke skal betale for store børnefamilier, der kan drage fordele af at genbruge børnetøj, barnevogne og dets lige. 

Kvinde kørte 32 kilometer, før hun steg ud og gjorde dette vanvittige syn