I Danmark er tilliden til myndighederne generelt høj.
Borgerne forventer, at oplysningerne i det offentlige system stemmer – især når det handler om noget så grundlæggende som ejerskab og skattebetaling. M
en hvad sker der, når systemet begår fejl, og borgerne står tilbage med regningen?
Et eksempel på netop dette dukkede op sidste efterår, da et ægtepar fra Omø opdagede en bemærkelsesværdig og kostbar fejltagelse i deres e-Boks.
I september modtog Birger Bo Johansen og Gitte Lunding en besked i deres e-Boks, som straks vakte undren.
Ifølge Vurderingsstyrelsen stod parret nu som ejere af en ejendom i Slagelse Kommune – en adresse, de aldrig havde besøgt, og som de bestemt ikke havde købt.
Sådan skriver TV 2.
"Det er jo en vigtig ting, hvad man ejer og ikke ejer. Det er ret grundlæggende med ejendomsforhold og retssikkerhed," udtaler Birger Bo Johansen. Han har selv været tilknyttet sin ejendom på Omø siden 1970'erne og ejer ikke andre ejendomme.
Det viste sig, at et forkert registreret ejendomsnummer havde tildelt dem den fremmede adresse. Parret kontaktede straks Vurderingsstyrelsen for at få fejlen rettet. Men det skulle vise sig, at den formelle korrektion ikke var helt ligetil.
Blev bedt om at se bort fra fejlen
Flere måneder senere fik de skriftlig besked om, at fejlen var erkendt, men at adressen ikke kunne slettes fra vurderingsportalen.
I stedet blev de bedt om at "se bort fra den".
"De siger, at de godt kan se, at det er en fejl, men at vi skal se bort fra den. De kan ikke fjerne den," forklarer Gitte Lunding
I første omgang lød det fra Vurderingsstyrelsen, at fejlen ikke havde haft økonomisk betydning. Men efter at mediet bragte sagen frem, blev den fremmede adresse alligevel fjernet – og det kom frem, at parret faktisk var blevet opkrævet ejendomsværdiskat for ejendommen i Slagelse.
For parret fra Omø har sagen sat sine spor. Tilliden til, at myndighederne har styr på ejendomsregistrering og boligskat, er svækket.