Hashrygere advarer hinanden: Anti-politi-app hentes i stor stil

Skrevet af Michael Lauritsen

06/11/2013

Mest læste i dag

- Der er ost i metroen + gaderne omkring Christiania!

Sådan lyder en af utallige advarsler sendt afsted via app'en 'Christatus', der er en modreaktion på politiets massive indsats mod den åbenlyse hash-handel på Christiania. Og siden, app'en blev lanceret i december 2012, er den blevet brugt i stor stil. Det fortæller en af folkene bag til Dagens.dk.

Han ønsker ikke sit navn nævnt i pressen. I det følgende går han derfor under navnet 'Thomas'.

- Vi kan se, at det ikke kun er folk i Danmark, der downloader app'en. Det er også turister. Og den bliver flittigt brugt. På en god dag bliver den åbnet 20.000 gange. Det er, når der er rigtig tryk på inde på Christiania, siger Thomas til Dagens.dk.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

I app'en advarer brugerne hinanden om politiets eventuelle tilstedeværelse i Christianshavn-området. App'en er udviklet på baggrund af Facebook-siden 'Politi razzia på Christiania?', der følges af mere end 11.000 personer.

Dagens.dk har fået overdraget tal, der viser, at 'Christatus' lige nu er installeret på mere end 17.000 telefoner og iPads så langt væk som i Kina og Chile.

Thomas fortæller, at han ikke selv ryger hash, men at han nyder at færdes på Christiania. Han mener, at app'en udfylder et behov.

- Politiets mål er, ifølge dem selv, at kvæle hashmarkedet. De siger, de er her for at skabe tryghed og holde øje. I virkeligheden er de her for at tømme folks lommer. Det skaber en virkelig dårlig stemning, der er svær et beskrive. Hvis der sker et hjemmerøveri har politiet ikke tid til at tage sig af det, fordi de skal køre rundt i store busser omkring Christiania, forklarer han og tilføjer:

- På Nørrebro og Vesterbro er der også store problemer. Men der lukker politiet øjnene. For det handler om, at der skal skovles nogle penge ind, så der er nogle politichefer, der kan få deres bonus.

'Christatus' samarbejder også med dokumentargruppen Cadok, der har specialiseret sig i et dokumentere det, de selv beskriver som 'politiovergreb'. Derudover kan man hente råd til, hvordan man kan slippe for videre tiltale, hvis man bliver stoppet af politiet.

- Det handler om at kende sine grundlæggende rettigheder. Det er ofte nogle yngre betjente, som vrøvler på jysk. De aner intet om lov og ret. Og det kan betale sig at tage debatten med dem. For de kan ikke vinde, siger Thomas og fortæller, at han har set masser af eksempler på folk, der har fået lov at slippe, selvom de har haft 'ulovlige planter' i lommen.

Hos politiet tager man app'en og det faktum, at den bruges stort omfang, med ophøjet ro.

- Vi har ikke noget imod det. Det er et udtryk for den teknologiske udvikling. Folk taler sammen på sociale medier. Også på Christiania. Og så længe, der ikke er nogen, der opfordrer til overgreb mod politiet, så er det ikke noget, der bekymrer os, siger chefen for Task Force Pusherstreet, vicepolitiinspektør Poul Kjeldsen, til Dagens.dk.

Han forsikrer, at det ikke er noget, der får indflydelse på politiets indsats.

- Vi fortsætter, som vi hele tiden har gjort, siger han.