Kan det virkelig passe? Her skal du give 80 kroner for en pålægschokolademad

Kamille Isaksen

1 dag siden

|

26/05/2025
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rugbrødsmaden koster intet mindre end 80 kroner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste danskere har minder fra barndommen om en simpel, men velsmagende rugbrødsmad med pålægschokolade.

Dengang handlede det om et hurtigt mellemmåltid efter skole, uden at nogen bekymrede sig om prisen eller fornemme ingredienser.

Men tiderne skifter, og den ydmyge chokolademad er nu blevet en del af den moderne madtrend, især i hovedstaden.

Her kan en enkelt mad med pålægschokolade på rugbrød koste hele 80 kroner – næsten det samme som en god, gammeldags frokostplatte.

Sådan skriver TV 2 Kosmopol.

Det lyder dyrt, og det erkender restauratør Adam Aamann også selv.

Hans smørrebrødsrestaurant, Aamanns, har det seneste års tid serveret en anderledes version af den velkendte mad. R

ugbrødet har samme størrelse, som mange husker fra barndommen, men her stopper ligheden.

For mellem rugbrødet og pålægschokoladen finder man nu en hjemmelavet vaniljecreme, en syrlig abrikoskompot, flødekaramel og ristede mandler.

En del af noget større

Eksperten Bettina Buhl, der er madhistoriker ved Det Grønne Museum, kalder udviklingen en del af en bredere tendens i København:

"Det er eksempler på, at man raffinerer smagen og råvarerne, og det går ud over prisen," siger hun og understreger, at det især ses i storbyer.

Hun peger på, at netop nostalgien gør den opgraderede version til et hit.

Hos Aamanns har den nye dessert været en uventet succes. Chokolademaden sælger lige så godt som restaurantens øvrige desserter, selvom prisen får nogle gæster til at hæve øjenbrynene.

Adam Aamann understreger, at det ikke er en almindelig rugbrødsmad, men en dessert, der bevidst leger med danskernes gode minder.

Ads by MGDK