Kan ende med enorme bøder og voldsomme skader: Danskerne gør det alligevel i stor stil

Foto: Shutterstock

Danskerne gør det alligevel på trods af de fatale konsekvenser.

Vi har lige taget hul på december, og selvom julen er for døren, så er der en lang række danskere der allerede har øjnene rettet mod nytårsaften. 

December er nemlig ikke kun jul og stille hygge indendørs med familien. 

Det er også årets store og eneste måned for lovligt at købe og affyre fyrværkeri. 

Men Selvom det først er tilladt at købe årets nytårskrudt fra den 15. december, så ser en del danskere stort på de regler og køber i stedet både ulovligt og farligt fyrværkeri hele året. 

Det viser tal fra Toldstyrelsen. 

Alene i årets første ni måneder er blevet beslaglagt over et halvt ton ulovligt fyrværkeri, der er blevet forsøgt ført ind i landet. Og her er det især i pakkeposten, at de mange kilo er beslaglagt. 

Det oplyser Gjensidige i en pressemeddelelse

Det tal må dog formodes at stige yderligere, når vi nærmer os nytårsaften og en del danskere skal købe fyrværkeri til fejringen af det nye år. 

Men man bør tænke sig rigtig godt om, inden man eksempelvis køber fyrværkeri over nettet, siger Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige: 

"Man skal se sig rigtig godt for, hvis man beslutter sig for at handle fyrværkeri over nettet. For selvom der findes autoriserede danske forhandlere, så er der desværre også en række udenlandske sider, der til forveksling ligner danske, og da det er ulovligt at købe fyrværkeri i udlandet, risikerer man enten at få en bøde eller stå med noget farligt fyrværkeri mellem hænderne”, siger han. 

Samtidig opfordrer han til, at man i den her tid tager sig en snak med sine børn omkring brugen af fyrværkeri samt reglerne og risikoen: 

"Selvom der er klare regler for salg af fyrværkeri til unge under 18 år, er det desværre nemt at omgå reglerne ved at købe det over nettet. Og derfor er det en god ide at tage en snak om både regler og risiko med sine børn, så ikke de ender med at stå med ulovligt og potentielt livsfarligt fyrværkeri mellem hænderne den kommende tide," siger Henrik Sagild.

Husk de fem fyrværkeriråd 

  1. Brug altid beskyttelsesbriller 

  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri 

  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden 

  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet 

  5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Læs også

DMI melder ud: Bliv indenfor

 

 

Dagens Gossip