Kan være forskel på liv eller død: Advarsel til over 700.000 danskere

Foto: Shutterstock

Selvom de kan være forskel på liv eller død, så mangler de i næsten hver tredje hjem.

Julen står for døren, og selvom december i manges hoveder går hånd i hånd med julehygge og gaver, så er det også højsæson for noget helt andet. 

Det er nemlig også en af de måneder på året, hvor der sker flest brande i danske hjem.

Men selvom røgalarmer kan være forskel på liv eller død, så mangler de i næsten hver tredje hjem. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige. 

Det oplyser de i en pressemeddelelse

Rigtigt mange danskere nyder altså godt af indendørs hygge med varme tæpper, julepynt og stearinlys. Men selvom det er med til at gøre december til den hyggeligste måned på året, så er de mange stearinlys og julepynt også med til at gøre det til en af de måneder, hvor der sker flest brandskader i danske hjem. 

Og her er der især tale om 'lige-ved-og-næsten' brande, hvor der udbryder ild, som når at blive slukket, inden den når at udvikle sig til resten af hjemmet. 

Det vækker også bekymring hos direktør for skade i Gjensidige, Henrik Sagild, der påpeger følgende: 

“Hvert år i december ser vi desværre en stigning i brandskader, forårsaget af levende lys, og her er det altafgørende, at ilden bliver opdaget hurtigt, så den ikke når at brede sig til resten af hjemmet”, siger han og peger på røgalarmer som helt afgørende, når en brand skal opdages i tide. 

Men netop røgalarmer er fraværende i over 700.000 danske husstande ifølge en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.  

Her svarer knap 30 % af de adspurgte danskere nemlig, at de ikke har en røgalarm i hjemmet, og blandt dem er det for hver tredje bare et spørgsmål om, at de ikke har fået gjort det endnu, mens godt ti procent ikke mener, røgalarmer gør en forskel. 

Men gruppen af danskere uden røgalarmer bør bruge decembermåned på at få dem installeret som en gave til sig selv, da de er med til at redde både liv og materiel hvert år, lyder opfordringen fra Henrik Sagild: 

“Tid er altafgørende, når der udbryder brand, og her er en røgalarm vigtig, når ilden skal opdages, inden den bliver livstruende. Så derfor kan jeg ikke understrege nok, hvor fornuftigt det er at få sat op i hjemmet”, siger han. 

Du kan læse mere om undersøgelsen ved at trykke her.

Læs også

DMI melder ud: Masser af sne i vente - og det fortsætter

 

 

Dagens Gossip