Kirkeklokke på 1,2 ton var én centimeter fra at falde ned: "Den stopper nok ikke lige med det samme"

Foto: Google Maps

En vigtig og stor klokke var ikke langt fra at have udløst et alvorligt scenarie i Odense Domkirke.

Odense Domkirkes største klokke var kun én centimeter fra at falde ned fra dens plads, som er 30 meter oppe i det høje kirketårn.

Var det sket, så ville klokken ifølge Poul Jørgensen, som er ledende kirketjener i Odense Domkirke ikke stoppe med det samme.

Læs også

Højere fradrag til rejsende i bil: Så få penge er der tale om

- Man kan godt forestille sig, at når en 1.200 kilo klokke falder seks meter ned, så stopper den ikke lige med det samme, siger han til TV 2 Fyn.

Så galt gik det heldigvis ikke. Det var nogle opmærksomme ører, som kunne høre, at noget var galt med den store klokke, som går under navnet klokke 1.

Klokke 1 er den klokke, man kan høre klokken ni, halv ti og lidt i ti om søndagen. Det er også den klokke, der ringer gudstjenesten ind med bedeslag, så organisten ved, at nu skal vedkommende i gang med at spille.

En søndag kunne Poul Jørgensen dog konstatere, at noget var helt galt med klokken.

- Jeg kunne høre, at der var uregelmæssigheder i måden klokken slog på, og jeg kunne ikke finde en forklaring på det.

Firmaet Thubalka, som står for at servicere klokkerne, kunne ved nærmere eftersyn konstatere, at den massive egetræsbjælke, der holder klokken, var revnet midt over, så ét af beslagene sad skævt og var begyndt at rykke sig ud mod kanten.

Dermed slap Odense Domkirke altså med skrækken. Hvad der var sket, hvis klokken var faldet ned, vides ikke med 100 procent sikkerhed.

- Klokken ville nok højst være faldet igennem nogle etageadskillelser, men det ville have været et meget dyrere scenarie, end det vi står overfor nu, siger Poul Jørgensen.

Læs også

Coop melder ud: Opruster med frisk brød

 

Dagens Gossip