Mangeårige mareridt fra et lukket behandlingshjem ender nu med økonomisk kompensation – men ikke nødvendigvis med følelsen af retfærdighed.
Fire tidligere anbragte på det hedengangne behandlingshjem Bøgholt i Viby har fået tilkendt hver 300.000 kroner i erstatning fra Aarhus Kommune. De blev som børn udsat for seksuelle overgreb af ansatte på stedet, som senere blev kendt landsdækkende via dokumentaren "Bøgholts misbrugte børn."
Det skriver TV 2 Østjylland.
"Jeg vil rigtig gerne sige undskyld"
Kommunens rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Anette Poulsen (S), erkender alvoren i sagen.
"Jeg vil rigtig gerne sige undskyld, fordi det er jo ikke sjovt at have været igennem sådan nogle ting," udtaler hun til TV2 Østjylland.
Sagen rækker årtier tilbage, til en tid hvor Aarhus Amt havde ansvaret for behandlingshjemmet – et ansvar Aarhus Kommune rent juridisk har arvet efter amternes nedlæggelse.
Penge i hånden, men ikke i hjertet
En af kvinderne, Majbritt Uhre, er blandt dem, der nu får udbetalt erstatning.
"Det er da rart. Så får vi lidt penge på kontoen. Men det er sådan set også det," siger hun til TV2 Østjylland.
For hende – og flere af de andre berørte – handler sagen langt mere om anerkendelse end om økonomi. Majbritt Uhre beskriver følelsen efter afgørelsen som “meget upersonlig” og sammenligner den kontante kompensation med at "tisse i bukserne" – en kortvarig lindring, der ikke fjerner den dybere smerte.
Selvom Bøgholt lukkede i 2014, lever følgerne af overgrebene videre for de mange, der var anbragt som børn. Flere beretninger om vold og seksuelle krænkelser rystede offentligheden, da dokumentaren om behandlingshjemmet blev sendt i efteråret.
Seks personer har søgt erstatning fra Aarhus Kommune på baggrund af de overgreb, de blev udsat for som børn. De første fire sager er blevet afsluttet.