“Det er skævt taget i betragtning,” mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt
Lige nu læser andre
Gader og pladser er befolket af helte i støbt metal – men næsten altid med et skæg i ansigtet. Den skæve kønsfordeling blandt statuer i det offentlige rum får nu regeringen til at tage affære. Og det sker med direkte inddragelse af danskerne.
Borgere over hele landet får mulighed for at pege på historiske kvinder, de mener fortjener en plads på piedestalerne. Der er åbnet for forslag på platformen borgerbidrag.dk, hvor alle kan indsende idéer. Bidragene skal danne grundlag for en rapport, som udarbejdes af et særligt udvalg under Kulturministeriet.
Bag initiativet står kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der peger på, at billedet af vores fælles historie har fået et alt for ensidigt præg:
“For eksempel i København er der flere statuer af fabeldyr end af kvinder. Det er skævt taget i betragtning af, at vores nyere historie i høj grad er præget af også dygtige kvinder,” lyder det fra ministeren på ministeriets hjemmeside.
Læs også
Målet med indsatsen er både at rette op på den visuelle ubalance og at kaste nyt lys over kvindelige skikkelser, som ofte overses i historiebøgerne – fra pionerer inden for videnskab og politik til kunstnere, modstandsfolk og aktivister.
Udvalget, der skal gennemgå borgernes forslag, har til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan flere kvindelige personligheder kan få en mere synlig plads i det offentlige rum – herunder i form af nye skulpturer og monumenter.
Projektet er en del af regeringens bredere ambition om at styrke repræsentationen i det kulturelle landskab og skabe en mere mangfoldig fortælling om Danmark.