Mænd onanerede for åben skærm: Det skulle de aldrig have gjort

Skrevet af Julie Møller

02/07/2020
Shutterstock.com
Shutterstock.com
Danske mænd smider tøjet på webcam og onanerer, fordi de tror, at de chatter med virkelige kvinder. Herefter venter en ubehagelig overraskelse.

Dagens topnyheder

Det er ikke kun kvinder, der bliver lokket til at smide tøjet online. Politiet oplever en kraftig stigning i anmeldelser om seksuel afpresning af mænd, der afkræves penge. Det skriver dr.dk. 

Danske mænd bliver snydt og lokket til at smide tøjet og onanere, fordi de tror, at de gennem et webcam flirter med en ung, smuk kvinde. Men det er langt fra sandheden.

Det er nemlig ikke en ung kvinde, der sidder i den anden ende, men derimod udenlandske 'afpresningsfabrikker', der afpresser deres ofre for penge med det intime materiale.

Det oplyser Rigspolitiets Nationale Center for Cyberkriminalitet (NC3) til DR.

Markant flere anmeldelser 

I 2020 har NC3 modtaget omkring 60 anmeldelser på politi.dk om seksuel pengeafpresning, hvor hovedsageligt unge drenge eller mænd er blevet afpresset for penge efter at have taget tøjet af og gjort seksuelle ting ved sig selv, skriver dr.dk.

Sammenlignet med tal fra 2019, så er der sket en voldsom udvikling. Her var tallet over tilsvarende anmeldelser nemlig omkring 20.

“Der er en kraftig stigning, så vi vil gerne ud og advare mod det her fænomen”, siger politikommissær Flemming Kjærside.

Sådan foregår det

Det starter som regel på en datingside. Her træffer en mand, hvad han tror er en kvinde, og de tager samtaler over på et andet socialt medie som Facebook.

Når gerningsmanden har fået kontakt til ofrene, benytter de sig af software, animationer og videoer, så det på webcam ligner, at det er en ung kvinde, de mandlige ofre skriver med.

“Med lidt computersnilde og lidt teknik, så kan man altså sætte sådan nogle ting her sammen, så det kommer til at virke umådeligt troværdigt,” forklarer Flemming Kjærside.

"Kvinden" giver herefter udtryk for at være interesseret, bl.a. ved at optræder nøgen og erotisk på et webcam.

Manden kvitterer med at tænde for sit webcam og tage tøjet af og i de fleste tilfælde onanere.

Og herefter skifter stemningen radikalt.

‘Kvinden’ giver sig til kende og oplyser om, hvem det mandlige offer egentlig skriver med. Samtidig fortæller gerningsmanden også, at han nu har en optagelse af det mandlige offer.

Hvis ikke det mandlige offer betaler, så truer gerningsmanden med at sende optagelsen til offerets familie og venner. Derudover modtager offeret også en liste over vedkommendes Facebook-venner, der også vil modtage optagelserne. 

“Det sætter jo offeret i en panisk situation, som gør, at nogle rent faktisk betaler. Det kan blive til skruen uden ende, fordi så har man jo vist, at man er villig til at betale, og så kan gerningsmanden skrue en lille tand op for det” siger Flemming Kjærside fra NC3 til dr.dk. 

Her befinder bagmændene sig

Gerningsmændene på de såkaldte ‘afpresningsfabrikker’ sidder blandt andet i Marokko, Nigeria og Elfenbenskysten. 

“De sidder nogle steder, hvor vi jo ikke har en kinamands chance for at finde dem. De sidder og gemmer sig bag en enkelt ip-adresse. Der sidder måske ti på rad og række og laver denne her slags numre, og vi finder aldrig frem til dem,” forklarer Flemming Kjærside og uddyber, at det er mellem fem og ti procent af de danske ofre, der ender med at betale gerningsmændene.

“Der er nogle, der falder i og siger, hvis jeg ikke gør det her, så er hele mit liv ødelagt, og som så også betaler. Men de bliver bare ved med at blive afkrævet penge.”

Der er et stort mørketal

De 60 anmeldelser, der indtil videre i år er indberettet på politi.dk er ikke lig med det virkelig tal. Det er politiets opfattelse, at der gemmer sig et stort mørketal, og at omfanget af afpressede ofre er langt større. 

"De føler, de har gjort noget galt, hvilket de selvfølgelig ikke har. I stedet prøver de at betale sig fra problemet eller argumenterer med afpresserne om, at det er synd, men det lykkes desværre bare ikke, siger Christian Mogensen, der er specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik.

Denne form for online afpresning rammer både mænd og kvinder, men gerningsmændene har en anderledes fremgangsmåde, når det er mandlige ofre.

"Med de unge kvinder ønsker afpresserne flere eller vildere billeder eller mere grafisk videomateriale, men med de unge mænd går det lynhurtigt over til en økonomisk afpresning," forklarer Christian Mogensen.

Uanset om det er mænd eller kvinder, der bliver udsat for afpresning, så kan det få fatale konsekvenser.

"For nogle af mændene bliver det et problem, der ikke bliver talt om. Det ligger og ulmer, ind til det eksploderer, og der har vi set eksempler på, at unge mænd i udlandet prøver at tage livet af sig selv," siger Christian Mogensen.