Mange danskere var imod den: Nu har den forhindret 17.000 dødsfald i Danmark ifølge WHO

Kamille Isaksen

5 uger siden

|

08/08/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I Danmark har vaccinerne forebygget ca. 17.000 dødsfald.

Dagens topnyheder

Det delte vandene, da den danske befolkning skulle vaccineres mod Coronavirus under den store pandemi. 

Nogle var fortaler for vaccinen, mens andre var stik modstander af den.

Nu viser det sig, at Covid-19-vaccinerne i perioden fra december 2020 til marts 2023 har mindsket dødsfald som følge af pandemien med mindst 59 %, hvilket har reddet mere end 1,6 millioner liv i WHO's europæiske region.

Det estimerer en WHO/Europa-undersøgelse, der offentliggøres i The Lancet Respiratory Medicine i dag. Ifølge undersøgelsen kunne det nuværende kendte dødstal i regionen på 2,2 millioner have været hele 4 millioner uden vaccinerne.

Sådan skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

I Danmark har vaccinerne ifølge WHO-undersøgelsen i samme periode forebygget ca. 17.000 dødsfald, hvoraf størstedelen ville have været i aldersgruppen over 60 år (ca. 16.400).

Vurderingen er, at vaccination har forebygget cirka 70 % af de covid-19-dødsfald, som man ellers kunne have forventet i Danmark uden vaccination blandt personer over 25 år.  

Statens Serum Institut (SSI) har bidraget med danske data til undersøgelsen. Faglig direktør på SSI Tyra Grove Krause oplyser, at data på covid-19 dødsfald, vaccinedækning og vaccinernes effektivitet har indgået i undersøgelsen.

”Undersøgelsen bekræfter, at vi har forebygget mange danske dødsfald med vaccinerne, og at vi med den høje danske vaccinedækning også har forhindret relativt flere dødsfald end i mange andre lande. Lande, der indførte tidlige vaccinationsprogrammer, der dækkede store dele af befolkningen, har typisk oplevet den største effekt med hensyn til det samlede antal reddede liv,” siger Tyra Grove Krause.

Nye smittebølger

Tyra Grove Krause gør opmærksom på, at undersøgelsens estimater bygger på et ”bedste bud”, og at der vil være usikkerheder.

Det gælder bl.a. i forhold estimeringen af personer, der døde med covid-19, da varianten omikron var fremherskende, hvor den danske overvågning også kunne omfatte personer, der kunne være død af andre årsager.

Selv om undersøgelsen dækker en knap 2,5-årig periode frem til marts 2023, er den i høj grad relevant i dag, fastslår Tyra Grove Krause. En række europæiske lande – herunder Danmark – har i løbet af sommeren oplevet en markant stigning i antallet af smittede.

”Det er en påmindelse om, at virussen ikke er forsvundet. Kombinationen af nye virusvarianter og vigende immunitet giver plads til sommer-smittebølger, ligesom vi forventer større smittebølger i efterår- og vinterhalvåret, hvor virus har bedre muligheder for at smitte,” siger Tyra Grove Krause, og fortsætter:

”Dette betyder også, at det er vigtigt fortsat at tilbyde de mest udsatte danskere covid-19-vaccination i efteråret. En opdateret vaccine er et effektivt middel til at mindske både indlæggelser og dødsfald hos højrisikogrupper. Vaccinationerne forventes udrullet efter d. 1. oktober i år.”

SSI overvåger smitte, indlæggelser og dødsfald med SARS-CoV-2 og andre luftvejsvirus året rundt igennem en række forskellige overvågningssystemer.