Massiv stigning i antal benzintyverier: Her er forklaringen

06/04/2023 07:22

Mathias Nielsen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I 2022 steg antallet af benzintyverier markant, men årsagen er eftersigende ikke svær at finde.

Mest læste i dag

Brændstofpriserne tog i løbet af 2022 et gevaldigt spring, og toppede på cirka 20 kroner for en liter blyfri 95 benzin. En massiv stigning, som kunne forbindes med krigen i Ukraine.

Rusland er nemlig en stor producent af olie, men da man med ét sanktionerede og dermed udelukkede russisk olie fra markedet, faldt udbuddet markant.

Når efterspørgslen ikke ændrer sig, stiger prisen. De høje priser har desværre også sat gang i kriminelle tendenser. TV 2 oplyser, at der i 2022 blev anmeldt 1084 sager om tyveri af brændstof mod 428 i 2021.

Det er en stigning på 656 sager - langt mere end en fordobling. Tilsvarende blev der rejst 186 sigtelser mod 78 i 2021 - igen en stor stigning.

De fleste anmeldelser kom fra Sydsjælland og Lolland-Falster, mens flest blev sigtet i Midt- og Vestjylland.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er man ikke i tvivl om, at de høje benzinpriser udgør en stor del af forklaringen på den voldsomme stigning.

Han fortæller, at cirka en tredjedel af sagerne er tyveri fra olietanke i landbruget, mens resten er fra eksempelvis lastbiler, entreprenørmaskiner og privatbiler.

- Vi har afdækket nogle sager med folk af både dansk og udenlandsk oprindelse, der simpelthen kører rundt med biler og trailere med store brændstoftanke på, siger politiinspektør Hans Roost til TV 2 og tilføjer:

- Vi har en formodning om, at det bliver solgt på det sorte marked til halv pris. Det går hurtigt, siger han.

Også i forsikringsbranchen har man kunne se en tydelig tendens. Hos Topdanmark er antallet af anmeldelser steget med 10-20 procent.

- Vores bedste bud er, at stigningen skyldes de høje energipriser, og at der er stor efterspørgsel efter alternative varmekilder, skriver Troels Karlskov, talsperson og pressechef hos Topdanmark