Melder ud: Vil lukke universitet

Skrevet af Mathias Nielsen

64 uger siden

|

04/03/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dansk Folkeparti har et meget konkret forslag til en reform af de danske universitetsuddannelser, hvor partiet ønsker en decideret lukning.

Dagens topnyheder

Når regeringen på et tidspunkt indkalder Folketingets partier til forhandlinger om en reform af universitetsuddannelserne, så vil Dansk Folkeparti medbringe et meget konkret - og for en del kontroversielt forslag.

Dansk Folkeparti har nemlig i sinde at foreslå en lukning af Roskilde Universitet, i daglig tale RUC.

De penge, som eventuelt vil blive frigivet ved en lukning af RUC, skal i stedet gå til professionsuddannelser og erhvervsuddannelser.

- Det at nedlægge RUC, er et led i den kamp om at sikre, at man ikke går samme vej, som man har gjort i årtier, med uddannelsessnobberi, siger Mette Thielsen, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti ifølge Avisen.dk og tilføjer:

- Der skal flere på erhvervsuddannelser og professionsuddannelser og færre akademikere.

Mette Thiesen vil bede uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) om at fremlægge en beregning for, hvad det kan give i kroner og ører at lukke RUC, som hun kalder et "arnested for venstreorienterede ideologer".

Dansk Folkepartis forslag kommer i kølvandet på regeringens første store udspil på universitetsområdet med overskriften "Forberedt til fremtiden", som blev præsenteret i torsdags.

Det indeholder blandt andet et forslag om at forkorte op mod halvdelen af pladserne på kandidatuddannelserne, så de i stedet for to år kommer til at vare et år og nogle måneder.

Regeringen foreslår også at oprette 2500 nye engelsksprogede uddannelsespladser.

Dansk Folkeparti vil til forhandlingerne være meget optaget af dimensioneringen på landets universitetsuddannelser.

Konkret vil man gerne have færre optaget, og det er her, at idéen om at lukke RUC ned kommer.

- Grundlæggende set har vi et problem med overuddannelse. Det kan vi se ved, at der er rigtig mange akademikere, som ender med at tage et HK-job. Og vi ved også, at RUC er det universitet, hvor flest ender med at få et arbejde under medianlønnen for korte videregående uddannelser, lyder det fra Mette Thiesen.