Selv de mest ambitiøse reformer kan komme til at ryste den politiske andedam – og netop det er nu tilfældet for regeringens kulturpas og værdighedsreform.
Det, der for regeringen er tænkt som et løft af udsatte unge, udløser i øjeblikket vrede og forargelse hos oppositionen.
En ny milliondyre ordning skal sende unge uden job og uddannelse til kulturelle aktiviteter på statens regning. Ifølge kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) er det en investering i fremtiden – men målgruppen tæller også personer, der er dømt eller sigtet for alvorlige forbrydelser som voldtægt og manddrab.
Det fremgår af et folketingssvar fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der bekræfter, at de cirka 43.000 unge mellem 15 og 24 år uden beskæftigelse og uddannelse, som kulturpasset er målrettet til, potentielt kan inkludere dømte kriminelle. Dertil kommer cirka 9.000 elever fra forberedende grunduddannelse (FGU).
Alligevel er det ikke sikkert, at alle i målgruppen modtager kulturpasset. Ifølge ministeriet skal modtagerne udvælges individuelt – dog uden at det fremgår, hvordan den udvælgelse skal ske.
Oppositionen: Det lugter af misforvaltning
På Christiansborg er forslaget blevet en rød klud for flere borgerlige partier.
"Vi har fra dag ét været modstandere af kulturpasset, som er en håbløs måde at bruge skatteborgernes penge på. Og nu kan man jo desværre se, at ordningen går op i hat og briller med uddeling af penge til alle mulige grupper, som ikke burde have det," lyder det fra Liberal Alliances politiske ordfører, Sólbjørg Jakobsen til B.T.
Danmarksdemokraternes Betina Kastbjerg kalder ordningen "fuldstændig skæv" og hæfter sig især ved, at også dømte mordere og voldtægtsforbrydere kan ende med at blive sendt til koncert med offentlig støtte.
Udsatte må beholde narko – og tage til koncert
Samtidig har ældreminister Mette Kierkegaard (M) løftet sløret for en kontroversiel del af regeringens værdighedsreform. Den indebærer, at visse udsatte borgere fremover må være i besiddelse af narkotika uden at risikere bøder eller konfiskation.
Kombinationen af narko-frihed og skattefinansierede koncertbilletter har sendt rystelser gennem dele af vælgerkorpset og ikke mindst oppositionen. Men fra ministerhold forsøger man at holde fast i reformens sigte: At hjælpe unge og udsatte videre i livet.
Minister: Der skal gøres noget
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt forsøger at afmontere kritikken ved at slå fast, at ikke alle unge i målgruppen får automatisk adgang til ordningen.
"Det bliver ikke bare trukket i en automat for kriminelle, som B.T. forsøger at udlægge det som. Når man laver statistik på en målgruppe, vil man altid kunne finde brodne kar, men på den lange bane bliver det en elendig forretning for skatteborgerne, hvis man ikke gør noget for at få unge uden job og uddannelse tilbage på sporet," siger han.
Statsminister Mette Frederiksen har ikke ønsket at kommentere kritikken direkte, men har i stedet henvist til det ansvarlige ministerium.