Minister med opfordring: "Jeg håber selvfølgelig ikke, at der er udlejere, der udnytter situationen"

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Ministeren har en meget klar opfordring til de private udlejere.

Det er dyrt at være dansker lige nu. Og det bliver desværre ikke billigere foreløbig. Inflationen er fortsat tårnhøj, hvilket selvsagt presser de danske husstande meget.

Mange danskere bor også i en lejebolig, som er gennem en privat udlejer. Her er lejen ofte indeksreguleret, hvilket vil sige, at lejen én gang om året reguleres med udgangspunkt i den generelle prisstigning i samfundet.

Læs også

Godt nyt: To store banker ændrer på særligt tillæg

Og da den lige nu er ganske stigende, så vil det også blive dyrere at bo til leje. Nogle husstande kan ligefrem ende med at betale mellem 10 og 20 tusind ekstra om året.

Huslejeregulering, der følger nettoprisindekset, er typisk for lejere, som bor i enten nyere ejendomme opført efter 1991 eller ældre gennemrenoverede ejendomme, hvortil de er indflyttet efter 2015.

Siden der kom ny lejelov 1.juli 2015 har private udlejere kunne lade huslejen stige, så den følger den generelle inflation i samfundet. Lejernes Landsorganisation vurderer, at omkring 95 procent af alle nye lejekontrakter, der indgås, har en bestemmelse om, at huslejen vil blive reguleret efter nettoprisindekset.

Det rammer altså mange. Det er ikke småpenge, og det er da heller ikke gået ubemærket hen på Christiansborg. Indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen (S), siger nu til TV 2, at han er meget opmærksom på problemstillingen for de mange lejere.

- Det er en udfordring og et problem, som vi tager meget alvorligt, og vi følger udviklingen meget, meget nøje, siger ministeren.

Christian Rabjerg Madsen vil dog ikke sige noget konkret om, hvilke tiltag eller løsninger regeringen vil kunne hive frem fra værktøjskassen, hvis man beslutter sig for at skride til handle.

Det eneste konkrete initiativ, som boligministeren vil sætte i gang, er en analyse af, "hvor mange det drejer sig om, og i hvilket omfang vi vil se stigende leje", lyder det.

Dog har Christian Rabjerg Madsen en klokkeklar opfordring til landets private udlejere:

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige til udlejerne, at der jo ikke er et krav om, at man skal sætte lejen op. Jeg håber selvfølgelig ikke, at der er udlejere, der udnytter situationen og sætter lejen mere op, end hvad der kan forsvares i forhold til de stigende priser.

Læs også

Føj for den: Kunde gør chokerende fund i æg fra Lidl

 

Dagens Gossip