Mørkt og dramatisk fund: En massegrav fundet i dansk by!

Skrevet af Henrik R

17/04/2019
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Det er muligvis et af de mørkeste og mest dramatiske kapitler i dansk historie, som arbejdere har fundet, da de skulle nedlægge rør i Aalborg.

Mest læste i dag

Man har gjort sig et overraskende fund i det nordjyske, da der skulle nedlægges kloakrør i det centrale Aalborg. Arbejderne skulle nedlægge kloakrør i Tiendeladen, og pludselig fandt man en masse knogler.

Det har umiddelbart vist sig at være en meget dyster massegrav, som stammer helt tilbage fra 1534, og det kan være et af de mørkeste og mest dramatiske kapitler i den danske historie. Det skriver Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

Ifølge Nordjyllands Historiske Museum er der højst sandsynligt tale om faldne fra feltherre Johan Rantzaus Storm på Aalborg under Grevens Fejde i 1534.

Skyndte sig at smide ligene i graven

Selvom det næsten er et halvt år tusinde siden, at Grevens Fejde har fundet sted, så er der flere ting, som man kan konkludere på baggrund af det fund, som arbejderne har fundet i forbindelse med nedlægningen af kloakrør.

Museet i Aalborg fortæller, at den måde skeletterne indbyrdes er blevet placeret på, tyder på, at de er blevet lagt i graven i en utrolig stor hast. Det er også primært mænd, der er placeret i graven, og det tyder på, at de er blevet dræbt under voldsomme omstændigheder.

”Skeletterne ligger helt klart som de lå, da de blev lagt i massegraven, og man kan tydeligt se, at de netop bare er lagt ned i hullet ovenpå hinanden i stort hastværk. En af de døde ligger med hovedet løftet, og det har formentlig ligget på hullets kant, da massegraven blev gravet,” fortæller arkæolog Kenneth Nielsen, der er udgravningsleder på fundet ifølge Nordjyllands Historiske Museum.

Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Lokale folk fra Aalborg har gravet hullet

Der er meget der peger på, at den slagmark hvor drabene har fundet sted, har været forholdsvis tæt på den placering, hvor massegraven er fundet. Kenneth Nielsen fortæller, at det højst sandsynligt er nogle lokale folk i Aalborg, der dengang er blevet tvunget til at grave huller, som ligene kunne kastes i.

”Det har handlet om at få ligene væk hurtigst muligt for blandt andet at undgå sygdomsepidemier. Man kan sagtens forestille sig, at de lokale folk i datidens Aalborg er blevet tvunget til at grave huller, hvor de døde så, umiddelbart efter kampene var ovre, er blevet lagt ned i,” fortæller han til museets hjemmeside.

Johan Rantzau var feltherre for Kong Christian d. 3.