Nu opfordres forældre til at tjekke hjemmet: Undgå metalsplinter i babyøjne

Foto: Shutterstock.

Det er et kendt problem.

Når den lille guldklump ligger på ryggen i sansegyngen, slyngevuggen eller fuglereden og kigger op i loftet, så skal forældre være opmærksomme på især én ting.

Læs også

Efter kræftdiagnose: Nu jubler Cana Buttenschøn

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Sikkerhedsstyrelsen.

Det er et kendt problem, men desværre er der stadig tilfælde, hvor børn får metalsplinter i øjnene fra ophæng på babygynger. Flere end 40 børn er blevet opereret, og hvert år kommer nye tilfælde til.

“Det er potentielt en synstruende tilstand. Så det er en alvorlig ting – og det gør ondt. Det gør rigtig, rigtig ondt på børnene, og man kan være længe om at finde ud af, hvorfor de ikke trives,” forklarer børneøjenlæge Regitze Bangsgaard fra Rigshospitalet. Hun har opereret en række af de ramte babyer.

“Hendes udvikling gik i stå”

En af dem er Gry fra Buresø. Hun skulle igennem et langt forløb for at finde ud af, hvad der var galt, fortæller hendes mor Katja Franch Toftdahl Olesen.

“Hele hendes udvikling gik i stå. Hun sov ikke om natten, holdt hovedet skævt og lukkede det ene øje halvt. Hun var til undersøgelser og på hospitalet i et halvt år, og de havde mistanke om en hjernesvulst,” forklarer Katja Franch Toftdahl Olesen.

Trods de mange operationer, så kan der ikke sættes lighedstegn mellem brugen af babygynger og metalsplinter i øjnene. Men historikken viser en tydelig sammenhæng.

Men det er ikke selve gyngen, som forældre skal frygte, lyder det fra Christian Thorhauge, der er vicedirektør og fungerende produktchef i Sikkerhedsstyrelsen.

“Ophænget er problemet, ikke selve gyngen. For når metal gnider mod metal, så bliver det varmt og kan, afhængig af belægning, afgive metalsplinter. Derfor er babyer mere udsat, fordi de ligger på ryggen i sansegynger, slyngevugger, fuglereder og andre babygynger, hvor ophænget er centreret lige over deres øjne,” forklarer Christian Thorhauge. 

Landets øjenlæger blev opmærksomme på problemet allerede i 2012, hvorefter de begyndte at registrere det systematisk. Men trods flere tiltag, så kommer der stadig nye tilfælde hvert år.

“Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på det – og sikrer sig, at det ikke kan ske,” siger børneøjenlæge Regitze Bangsgaard.

Fem gode råd

Det bedste er at følge disse fem råd fra Sikkerhedsstyrelsen:

  • Tjek om den butik eller webshop, du køber gyngen af, også sælger egnede ophæng
  • Brug kun ophæng til gyngen, som er egnet til formålet, og som ikke skaller af, når der opstår friktion mellem gynge og ophæng. Spørg om vejledning der, hvor du køber ophæng/gynge. Allerhelst skriftlig instruktion om at bruge egnet ophæng - og hvordan
  • Vælg kroge med en ekstra gummibelægning, så metalfladerne ikke rammer hinanden, når gyngen bliver brugt
  • Tjek jævnligt ophænget og metaldelene. Får du gråt støv på fingeren, når du rører ved det, kan der være risiko for metalsplinter
  • Har du en gammel gynge eller har du selv købt et ophæng, så skift ophænget og/eller vær sikker på, at der er en form for underskål eller indpakning, f.eks. af stof, der fanger metalsplinterne. Er du i tvivl, så kontakt forhandleren

Samtidig sætter Sikkerhedsstyrelsen fokus på problemet i en kampagne målrettet forbruger, branche og sundhedspersonale. Blandt andet på Facebook og ved at udveksle erfaringer og risici med andre kontrolmyndigheder i EU. På den baggrund vurderer Sikkerhedsstyrelsen, om der skal sættes gang i en ren dansk eller en fælles, europæisk indsats.

“Som opfølgning på kampagnen ser vi samtidig på, hvordan vi, i samarbejde med branchen og forhandlerne, kan forbedre de sikkerhedsanvisninger der følger med produktet. For én metalsplint i et babyøje er én for meget,” slutter vicedirektør Christian Thorhauge fra Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også

Mors besked til 15-årig dreng i skaterpark går viralt

 

 

 

 

Dagens Gossip