Ny aftale: Vil skærpe reglerne for særlig gruppe af kriminelle

Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

Reglerne skærpes fra næste måned.

En netop vedtaget aftale skal begrænse rettighederne for en særlig gruppe af dømte kriminelle. Konkret drejer det sig om dømte, som udebliver fra afsoning uden lovlig grund. Det oplyser Kriminalforsorgen i en pressemeddelelse.

I 2021 udeblev hele 16,6 procent af de dømte fra afsoning. Det tal er ifølge  justitsminister Mattias Tesfaye (S) alt for højt, og derfor skrider man nu til handling.

Læs også

Ny aftale sparer dansker for millioner: Stor gruppe danskere får skattefrit beløb

»Derfor tager vi nu også skrappere midler i brug. En fængselsstraf er ikke noget, man ustraffet skal kunne blive væk fra, bare fordi det ikke lige passer én at møde op. Det er respektløst over for samfundet og ikke mindst over for dem, som den dømtes handlinger er gået ud over,« lyder det fra justitsministeren.

Kriminalforsorgen skal sikre, at domstolenes domme bliver opretholdt. Derfor sætter Ina Eliasen, der er direktør for kriminalforsorgen, pris på dennetop vedtaget stramning

»Vi mangler pladser til afsoning i vores fængsler, så det er afgørende, at vi ikke spilder plads og ressourcer på dømte, der ikke møder op. Samtidig er det krænkende for retsfølelsen, hvis ikke der er passende sanktioner for ikke at møde op til afsoning af sin dom. Derfor er jeg glad for, at vi nu har fået skærpet reglerne på området,« lyder det fra Ina Eliasen.

Fremover vil der ikke kunne gives tilladelse til udgang i op til seks måneder og besøg i op til tre måneder fra indsættelsestidspunktet, hvis man udebliver fra afsoning uden lovlig grund.

Tidligere var reglerne således, at der ikke kunne gives tilladelse til udgang i tre måneder. Det er altså en fordobling. Bøden på 1.000 kroner fastholdes.

De nye regler er gældende fra 1. juli 2022. Det betyder, at dømte, der er indkaldt før denne dato, men som skal afsone fra 1. juli 2022, skal være opmærksomme på, at de nye regler også kommer til gælde for dem.

Læs også

Kommer med opfordring til 600.000 danskere: Kig i din pung

 

Dagens Gossip