Ny analyse: Hjemmetest kan spare samfundet for mange millioner

Foto: Shutterstock

Hjemmetest kan ifølge SMV Danmark spare staten for rigtig mange penge.

Testkapaciteten øges igen over hele Danmark, og det koster penge. Rigtig mange penge.

I andre lande har man i lang tid kørt med hjemmetest, hvor borgeren selv køber og afhenter testen, udfører den i hjemmet og returnerer den i en box, som bringes til laboratoriet for at få svaret.

En corona-kviktest i et testcenter koster 133 kr. inkl. prisen for podning. Men det er langt fra hele omkostningen. Testpersonen skal hen til testcenteret, stå i kø og så hjem eller tilbage  på arbejdet igen. Desuden lægger selve podningsopgaven beslag på arbejdskraft, som erhvervslivet mangler lige nu.

Læs også

Melder klart ud: Er du ikke i denne gruppe, så drop PCR-testen

Hjemmtest er langt billigere og kan spare samfundet for over en halv mia. kr. alene i december, viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, mener, det er vigtigt at vurdere alle redskaber og tage stilling til, om noget kan gøre corona-situationen lettere, og her er de økonomiske og tidsbesparende aspekter helt oplagte at tage fat i, mener han.

”Hvis hjemmetest vurderes at kunne bruges som substitut for kviktest, så anbefaler SMVdanmark klart, at redskabet bliver bragt i spil hurtigst muligt. Det giver både en stor økonomisk besparelse og sikrer samtidigt mere tid på arbejdspladsen, hvor medarbejderne ikke længere vil skulle stå i lange testkøer for at kunne møde på arbejde. Som sidebemærkning vil det også kunne frigive noget arbejdskraft til erhvervslivet, som virkelig mangler arbejdskraften lige nu,” siger Martin Kyed ifølge Ritzau.

Martin Kyed påpeger, at det tidsbesparende element er vigtigt for landets virksomheder.

”Vi ved fra vores medlemmer, at deres medarbejdere bruger arbejdstid på at blive testet, hvilket trækker produktivitet ud af virksomhederne, fordi det tager tid at få en test. Tidsbesparelsen på næsten 2 millioner timer ved at konvertere til hjemmetest, vil altså gøre en stor forskel for vores medlemmer," siger han og fortsætter:

"Deres medarbejdere kan nemlig være længere tid på arbejdspladsen i stedet for at stå i lange testkøer. Det er både en fordel for den enkelte og for virksomhederne. Den økonomiske gevinst på 368 millioner på bare én måned er også stor, da en hjemmetest koster omkring 100 kr. mindre end en kviktest."

Løsningen er ifølge SMVdanmark, at få indført hjemmetest hurtigst muligt, hvis sundhedsmyndighederne siger god for det.

”Vi har set eksperter påpege fordelene ved hjemmetest, og besparelsespotentialet på over en halv milliard kroner for bare én måned er rigtig stort. Vi håber derfor, at sundhedsmyndighederne vil komme med klare anbefalinger i forhold til brug af hjemmetest, så borgere og virksomheder kan håndtere smitterisici på en ansvarlig måde, uden det medfører unødige udgifter og tabt tid.” siger Martin Kyed.

Læs også

Nyt studie: Så godt dækker Pfizers vaccine mod omikron

 

Dagens Gossip