Ny undersøgelse afslører: Så lidt af overskudsvarmen bliver brugt

Skrevet af Mathias Nielsen

16/10/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En stor del af virksomhedernes overskudsvarme bliver slet ikke brugt, fastslår en ny rapport fra Rambøll. Ifølge Dansk Industri, så er der flere årsager til dette.

Dagens topnyheder

Rigtig mange danskere bruger i øjeblikket meget tid på at spekulere over, hvordan de skal klare den kommende vinter. Inflationen er tårnhøj, og varmepriserne er usædvanligt høje.

Selvom det er tilfældet, så er der faktisk et stort ubenyttet potentiale i overskudsvarme. Overskudsvarme er spild fra virksomheders produktion.

Ofte er det muligt at udnytte varmen og genbruge den, for eksempel via fjernvarmenettet.

Det lyder jo ganske smart, men ifølge en ny rapport fra Rambøll, så er det kun omkring 40 procent af den nuværende overskudsvarme, som rent faktisk bliver udnyttet.

Selvsamme rapport påpeger, at det uudnyttede potentiale alene ville kunne opvarme 100.000 danske parcelhuse.

Men hvad er årsagen så til den manglende udnyttelse, tænker du formentlig?

Ifølge Dansk Industri, så skyldes det bureaukrati, bøvlede regler, overregulering og økonomi.

Af samme årsag opfordrer Dansk Industri nu landets politikere til at rode bod på disse ting, således at man på en relativt simpel måde kan komme med en stor hjælp til de kolde husstande.

- Det handler blandt andet om, hvilke økonomisk incitamenter, der er. Kan man få penge for overskudsvarmen, og hvordan ligger det med mulighederne for at forbinde virksomheder med varmenettet, herunder tilskud til etablering af forbindelsen, siger Emil Fannike Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, til TV 2 Fyn.

For nylig blev afgiften på at udnytte overskudsvarme fjernet, dog kun hvis virksomheden, som leverer varmen, er certificeret af Energistyrelsen.

Men der er altså fortsat problemer.

Klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), fortæller, at han er opmærksom på den langsommelige fremgang med hensyn til at udnytte overskudsvarmen.

- Branchen startede jo med at sige, at det var afgiften, der var problemet. Men der sker stadig ikke nok. Og i de her tider med energikrise og høje priser er det da tudetosset, at vi ikke udnytter den her overskudsvarme bedre, siger Dan Jørgensen.