Nye coronasymptomer bevist i Danmark

Skrevet af Henrik R

20/04/2020
Foto: Bernd Feil/Imago/Ritzau Scanpix
Foto: Bernd Feil/Imago/Ritzau Scanpix
En test i Danmark har bevist, at der er noget om snakken med de nye coronasymptomer.

Dagens topnyheder

Rygterne har længe svirret i det store udland, at nye symptomer på coronavirussen ville være et svigt af ens lugte- og smagssanser. Med andre ord vil nogle personer smittet med coronavirus altså ikke kunne dufte eller smage noget, men ingen steder var det blevet bevist.

Det er det til gengæld nu i vores eget lille land, hvor en dansk læge har foretaget en test. Det skriver mediet Videnskab.dk.

“Jeg tænkte bare, at det nok var, fordi jeg var lidt snottet. Men senere kunne jeg tygge på et helt fed hvidløg eller en rå chilli uden at smage noget. Jeg kunne bare mærke en knasende fornemmelse. Det var vildt mærkeligt,” lyder det ifølge en unavngiven dansk læge i 30’erne, der er blevet testet positiv for coronavirus.

Et udsagn er dog ikke nok til at vurdere, om personen vitterligt har mistet sanserne. Derfor var det nødvendigt med en test, og det var ikke helt let at få stablet på benene.

Klart resultat

Det er den danske læge Alexander Wieck Fjældstad, der står bag testen, og han fortæller ifølge Videnskab.dk, at han og kollegerne har testet lugte- og smagssansen hos en forsøgsperson i behørig afstand, hvor det er samleveren, der har ageret arme og hænder.

“Det var ikke helt nemt at udføre. I mere end to timer testede vi personen ved hjælp af internationalt anerkendte tests, der anses for at være så objektive, som muligt,” fortæller Alexander Wieck Fjældstad.

Testen blev gennemført ved hjælp af såkaldte sniffing sticks og taste strips, hvor testpersonen får testet sin følsomhed overfor lugt og smag. Derudover skal personen kende forskel på forskellige smage, blandt andet surt, sødt, salt og bitter.

Resultatet af testen viste, at vedkommendes lugte- og smagssanser var langt under det normale. Eksempelvis smagte sukker ikke sødt og chilli brændte ikke i munden.

“Det tyder på, at det er hele spektret af dufte og smage, der er ramt. Ved hvidløg er det for eksempel mest lugtesansen, der er i spil, men hvis sukker ikke smager sødt, og hvis chili ikke brænder, så er det både smagsepitelet og nervereceptorer i mundhulen, der er sat ud af spil,” lyder det fra Wender Bredie, er er professor og leder af Future Consumer Lab på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Har du oplevet, at du har mistet dine lugte- og smagssanser i denne tid?