Nye planer truer disse danskere: Kan risikere at skulle gå fra hus og hjem

14/11/2023 10:07

Kamille Isaksen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det ser ikke lovende ud for en gruppe danskere, hvis planen ender med at blive ført igennem.

Mest læste i dag

Planerne om opførelsen af nye testmøller i enten Østerild eller Borris kan skabe udfordringer for adskillige midt- og vestjyske borgere, der står over for risikoen for at skulle forlade deres hjem. 

Ifølge et notat fra Plan- og Landistriktsstyrelsen kunne etableringen af 450 meter høje testmøller i disse områder kræve fjernelse af flere boliger og sommerhuse, hvilket vækker bekymring i lokalsamfundene.

I Østerild, nord for det eksisterende testcenter, kan tre nye møller resultere i fjernelsen af 20 boliger og fem sommerhuse. Alternativet i Borris præsenterer to scenarier: det ene kræver nedrivning af 85 boliger og et sommerhus, mens det andet indebærer fjernelse af 56 boliger og to sommerhuse.

Lise Bech, folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, reagerede på tallene til TV Midtvest og udtrykte bekymring over konsekvenserne af den grønne omstilling, der kan true borgernes boliger.

Hun støtter den grønne omstilling, men mener, at prisen for at gennemføre den ikke bør være borgernes hjem. "Det skal ikke være på bekostning af danskerne. Derfor skal de der testmøller ud på havet, hvis de skal være så høje," sagde hun.

En af de borgere, der står over for at miste sit hjem og levegrundlag, er økologiske kødkvægsproducent Anders Lynge Kjær fra Hjardemål Klit. Han er bekymret for, at opførelsen af flere møller vil fratage ham adgangen til de arealer, hvor hans kreaturer græsser om vinteren.

"Det vil blive meget svært at finde erstatningsjord. Den ejendom her er grundlaget for hele vores eksistens, og den føler jeg mig alvorligt truet på," udtalte han.

Anders Kjær pointerede vigtigheden af at balancere den grønne omstilling med hensynet til lokalsamfundet. Hertil udpeger han, at der vil forsvinde en stor procentdel af deres lokalsamfund, hvis disse planer bliver gennemført.

Inden Borris og Østerild kom i spil, har myndighederne rent faktisk lavet grundige undersøgelser af seks andre steder, der kan komme i betragtning til et nyt testcenter. Dog viste undersøgelserne, at der var "udfordringer af forskellig karakter”, som gjorde det nødvendigt at kigge efter andre steder.