Forside Indland Nye prisstigninger kan æde sænkelsen af elafgiften op

Nye prisstigninger kan æde sænkelsen af elafgiften op

Nye prisstigninger kan æde sænkelsen af elafgiften op
Foto: Shutterstock

Selvom elafgiften sænkes, så stiger en anden del af elregningen på samme tid.

Lige nu læser andre

Det er ikke lang tid siden at regeringen præsenterede en aftale, hvor man perioden januar-juni 2023 nedsætter elafgiften til EU’s minimum.

Det kommer som en håndsrækning mod de høje elpriser, som der lige nu er.

Men paradoksalt nok, så vil strømmen alligevel stige i pris et andet sted.

Fra nytår stiger prisen på nettarif – også kaldet for transportbetaling nemlig. Nettarif er den del af regningen, som går til de lokale elselskaber, man har abonnement hos.

Den rammer alle, for nettarifferne skifter i løbet af døgnet, uanset om man ellers betaler for sin el med en variabel aftale eller med fast pris. Prisen er dog forskellig, alt efter hvor man bor i landet.

Men de fleste steder stiger den fra 1. januar. Især hæves den i aftentimerne, hvor mange bruger strøm til at lave mad, se tv, spille pc eller generelt bare brug strøm i husstanden.

I nogle tilfælde vil prisen stige nogle øre pr. kwh brugt, mens det andre steder kan blive helt op til 100 kroner dyrere.

I sidste tilfælde vil det derfor være marginalt, hvor meget den midlertidige sænkelse af elafgiften rent faktisk vi gøre i praksis. Det gælder særligt i København og på det meste af Sjælland, hvor kunderne betaler nettarif til søsterselskaberne Radius og Cerius.

– Vi skal bruge strøm til at dække det tab, vi har i vores ledningsnet. Og når strømprisen stiger, så stiger vores omkostninger også, siger Knud Pedersen, der er formand for bestyrelsen i begge selskaber til DR og tilføjer:

– Det er en direkte driftsomkostning, som er nødvendig for at drive nettet. Der er et 1:1-forhold mellem vores omkostninger og det, kunderne kommer til at betale, forklarer Knud Pedersen.

Læs også

Ads by MGDK