Forside Indland Nye tal: Så mange går på arbejde, selvom de er...

Nye tal: Så mange går på arbejde, selvom de er syge

Nye tal: Så mange går på arbejde, selvom de er syge
Foto: Shutterstock

Størstedelen af danskerne går på arbejde, selvom de rent faktisk burde blive hjem på grund af sygdom.

Lige nu læser andre

Det er lige nu sæson for sygdom blandt danskerne. Det er typisk ting som influenza og lignende, som der hersker rundt i landet på denne årstid. Det er dog ikke nødvendigvis noget, som afholder danskerne fra at blive hjemme fra arbejde.

En ny undersøgelse, som HK har lavet blandt sine medlemmer, svarer hele 61 % af de adspurgte, at de er mødt på job trods symptomer på sygdom.

Sammenholdt med tal fra Sundhedsstyrelsen tegner det et billede af, at for mange møder på arbejde trods sygdom. Det bør mane til eftertanke blandt arbejdsgiverne, mener HK-næstformand Mads Samsing.

– Når man er syg, er man syg. Så har man ret til ikke at skulle arbejde og i stedet give kroppen ro til at komme sig. Det bør få alarmklokkerne til at ringe, at så mange af os tager syge på arbejde – og give stof til eftertanke hos de røster blandt arbejdsgiverne, der anklager ansatte for at pjække, siger han.

Spørger man til, hvorfor medarbejdere møder ind på trods af symptomer, svarer 24% i HK’s rundspørge, at de er bange for at komme langt bagud med deres arbejdsopgaver.

23% peger på bekymringen for at give kollegerne ekstra opgaver som den vigtigste årsag til, at de tropper op på arbejdspladsen, selv om helbredet ikke er tip top.

Ønsket om ikke at belaste kollegerne er også en årsag, som spiller en stor rolle i Sundhedsstyrelsens undersøgelse. En anden årsag består i, at knap halvdelen ifølge undersøgelsen vurderer, at de kan tage på arbejde uden at smitte andre.

4 ud af 10 svarer, at deres symptomer ikke er slemme nok til, at de kan tillade sig at blive væk. Sundhedsstyrelsens resultater vidner også om en bekymring for, hvordan kollegaer eller leder vil opfatte en, hvis man melder sig syg.

Tallene viser desuden, at det blot er halvdelen, som kender de gældende retningslinjer omkring sygdom på arbejdspladsen. Det er ikke noget, som vækker tilfredshed hos Mads Samsing.

– Ingen skal være i tvivl, så klare retningslinjer på arbejdspladsen er en god ide. Som leder bør man også spørge sig selv, hvilken kultur man har på arbejdspladsen, hvis medarbejderne føler sig pressede til at troppe op. Man er mere sårbar overfor sygdom, hvis ens system kæmper med stress. Og det kan være et advarselssignal om for højt arbejdspres, når medarbejdere ikke tør blive væk af frygt for at svigte kollegerne.

 

Læs også

Ads by MGDK