Økonomer fælder hård dom: Priserne vil stige yderligere

Foto: Shutterstock

Hvis du allerede nu er træt af de stigende priser på mange varer, så bliver du formentlig mere træt nu.

Vinteren står for døren og det kan desværre betyde flere coronarestriktioner.

Men selvom der skulle komme flere restriktioner, så vil det ifølge økonomer ikke påvirke det danske forbrug, da danskerne stadig vil have en stor købelyst, og kan dermed trykke priser og lønninger i visse dele af økonomien endnu højere op.

Det vurderer cheføkonomerne i nogle af landets største banker. 

Læs også

DMI melder ud: Vejrskifte på vej

“Vi havde forventet, at vi havde set toppen af prisstigningerne på nuværende tidspunkt. Men det var fordi, vi havde forventet, at vi havde set toppen af pandemien,” siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank til Finans.

“Vi tror stadigvæk, at tingene bliver normale, men det vil nok tage lidt længere tid end ventet,” fortsætter han.

Allerede nu er forbruger- og energipriserne steget meget, og de har ikke nødvendigvis toppet endnu.

Den smitsomme delta-variant risikerer at forlænge og forstærke den proces ved igen at overmande sundhedssystemerne i en lang række lande.

Fredag sendte den østrigske regering landet ud i en mild nedlukning, Holland lever i en allerede, og Tyskland ventes også at indføre strengere restriktioner snart.

Dermed er Europa potentielt på vej ind i endnu en stor lockdown, og det kan altså føre til stigende priser.

I Danmark er situationen også ved at ramme et alvorligt punkt.

Så sent som i går offentliggjorde Regeringen på anbefalinger af Epedemikomissionen forslag til nye restriktioner, som blandt andet omfatter mundbind flere steder samt øget brug af coronopas.

Den stigende smitte ventes ifølge økonomerne at nedbringe danskernes restaurantbesøg, rejseaktivitet og kulturoplevelser.

I stedet vil de ligesom sidste vinter kaste sig over varer som f.eks. elektronik, byggematerialer og ting til hjemmet, mener økonomerne. Og handlen vil gerne ske via internettet.

“Købelysten er der stadig. I Danmark vil vi nok få en gentagelse af, hvad vi har set tidligere, men med færre restriktioner og måske mere købelyst,” siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Læs også

Nu bliver cannabis lovligt