Parterapeut: Udskyd de svære samtaler om parforhold til januar

Svære samtaler om parforholdet bør udskydes til januar. Foto: Shutterstock.com

Julen kan være en rigtig stresset tid, og det betyder, at mange mennesker oplever, at der kommer knas i parforholdet. Parterapeut Christiane Meulengracht mener, at kan bevidst bør udskyde konflikthåndteringen til januar og fokusere på juleglæden i december.

Hvis et parforhold skal holde længe, så får man ofte at vide, at man skal tage diverse problemer med det samme i stedet for at lade dem hænge. Det mener parterapeut Christiane Meulengracht også, men hun mener alligevel, at der er en enkelt undtagelse.

Hvis konflikterne begynder at presse sig på i den sidste måned, så kan det simpelthen være en god ide at tage et bevist valg om at udskyde dem til efter julen. Hvis man bruger december og juletiden på at håndtere diverse konflikter og problemer i parforholdet, så vil det typisk kun gøre tingene værre.

”Vi taler ofte om den nærværende jul, hvor der tid til at tjekke ind hos hinanden, men faktum er bare, at langt de fleste er meget mere presset end normalt i december og kombineret med de skyhøje forventninger, vi har til julen, betyder det, at vi ofte slet ikke er i balance og i overskud til at håndtere konflikterne hensigtsmæssigt. Konflikthåndtering kræver ro og tid – også i parforholdet,” fortæller parterapeuten.

Hun mener, at hvis man bevidst tager et valg om at udskyde konflikthåndteringen til januar, så bliver det lettere at lægge låg på de bekymringer man måtte have, og så vil det være lettere at bruge energien på at være sammen i julen.

”Det bevidste valg om at udskyde konflikterne til januar gør, at vi ikke skal gå en jul igennem med vores partner, som føles som et stort komediespil. Vi accepterer, at noget er uafklaret og affinder os med, at timingen lige nu er forkert,” lyder det fra Christiane Meulengracht.

Gode råd hvis man går med dårlig samvittighed i december

Det er dog ikke alle, der er lige gode til at udskyde konflikthåndteringer, og for mange vil det være svært at lægge helt låg på. Derfor kommer parterapeuten i samarbejde med Mandemagasinet.dk med tre gode råd til, hvordan man bedst muligt kan håndtere sine bekymringer i julemåneden.

1. Vær bevidst om dit fokus i december

Hvis du vælger at sætte dit fokus på, at der skal skabes en jul, som samler familien, skaber nærvær med din partner og giver dig glæde, så er der rigtig god sandsynlighed for, at det vil blive sådan en jul, du vil ende med at få. Vælger du i stedet at rette dit fokus på fejlene og de ting, der ikke fungerer hos din partner eller dig selv, så vil det betyde, at du ender med at få en jul, der bliver smittet af din adfærd og dit humør.

Forsøg derfor allerede fra starten af julen at gør op med dig selv, hvilken jul du gerne vil have i år.

2. Skriv bekymringerne ned

Hvis det første råd ikke er nok til at fjerne dit fokus, så prøv at skriv dine bekymringer ned. Når du har gjort det, kan du gemme dem væk i en lille kasse, og det skulle gerne mentalt give dig mere ro i tankerne. Din underbevidsthed vil fortælle dig, at du kan parkere dine parforholdsproblemer i julen, fordi der bliver taget hånd om dem senere.

Denne teknik benyttet også af mange mennesker, der har tankemylder, inden de skal sove.

3. Ryd kalenderen.

Det vigtigste i julen er, at der ikke skabes distance mellem dig og din partner, eller at fokusset fjernes fra nærvær med familien. Derfor bør du – og din partner sorterer i, hvilke arrangementer i virkelig gerne vil til, og hvilke i føler, at i kun tager til for at gøre dem der holder festen glade.

Spørg jer selv om, hvordan lige præcis det arrangement i overvejer, bidrager til glæden og nærværet i parholdet og familien. Færre arrangementer betyder mere plads i kalenderen, som kan bruges på at komme nærmere i julen.

Læs også

Nej tak! Over en tredjedel af kvinder hader denne sexstilling

 

 

Dagens Gossip