Parti vil give 10.000 kroner til millioner af danskere: Supermarkeder, energiselskaber og andre, der tjener på krisen, skal betale

Foto: Shutterstock.com

Enhedslisten vil lade såkaldte "inflationsbaroner" betale for, at op mod to millioner danskere kan få udbetalt 10.000 kroner i skattelettelser i løbet af 2022 og 2023 som hjælp til den stigende inflation. Økonomer er skeptiske og advarer.

Står det til Enhedslisten skal millioner af danskere senest i 2023 have op mod 10.000 kroner som en engangsskattelettelse, der skal udbetales hurtigst muligt, og det bliver virksomheder som supermarkedskæder og energiselskaber, der skal betale. 

Disse selskaber omtaler Enhedslisten som "inflationsbaroner," da de har tjent stort på krisen, og ifølge partiet er det derfor kun rimeligt, at disse virksomheder betaler for at hjælpe danskernes skrantende privatøkonomi.

Læs også

Mand har modtaget kæmpe beløb fra Google - men han har aldrig været i kontakt med dem

"I Enhedslisten vil vi beskytte befolkningen imod de stigende priser ved at bede de selskaber, der spinder guld på inflationen, om at betale en del af deres overnormale overskud i skat. Det er kun fair," lyder det således ifølge TV2 fra partiets politiske ordfører, Mai Villadsen. 

Udover at give millioner af trængte danskere en skattelettelse på op mod 10.000 kroner vil Enhedslisten også hjælpe børnefamilier ved at hæve den supplerende grønne check med op til 3.000 kroner pr barn i 2023. 

Alt dette skal finansieres gennem en såkaldt engangsskat på 15 procent, som skal betales af virksomheders overnormale profit i 2022. 

Det vil sige, at alle milliardselskaber med en ekstraordinær profit omfattes, hvilket ifølge Enhedslisten vil resultere i en indtjening på mindst 30 milliarder kroner, som altså skal deles ud til danskerne. 

Flere økonomer er dog meget skeptiske. 

Både tænketanken Kraka og Dansk Industri har således advaret om, at det kan få alvorlige konsekvenser for det danske velfærdssystem på længere sigt, da det på negativ vis kan påvirke virksomheders lyst til at investere i Danmark. 

Philipp Schröder, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, påpeger desuden, at kan være meget svært at finde frem til de virksomheder, som har tjent ekstra mange penge på grund af inflationen. 

Mai Villadsen mener dog ikke, at Enhedslistens forslag kan få negative følger for det danske samfund. 

"Vi tager pengene fra nogle andre. Derfor er der økonomisk ikke noget problem med vores udspil, og det vil dæmpe inflationen, fordi vi tager mere, end vi giver," har hun således forklaret.

Læs også

Vanvittigt: Så meget koster et 10 minutter langt varmt brusebad i dagens Danmark

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip