Pas på: Giftig plante vokser vildt i Danmark og giver sår og vabler

Foto: Shutterstock.com

Hvis du vil plukke en fin buket i den danske natur, så skal du være ekstra opmærksom på denne gule blomst.

Vild pastinak.

Umiddelbart lyder navnet ikke skræmmende, og hvis du kigger på den gule blomst med det spøjse navn, så er det heller ikke lige til at se.

Læs også

Varsel fra DMI: Risiko for hedebølge

Men den er altså giftig. Hvis man rører ved den og får saften fra planten på sig og derefter bliver udsat for sollys, så kan man få ubehagelige skader. Det skriver TV2 Østjylland

Sådan ser den giftige blomst, vild pastinak, ud. Foto: Naturstyrelsen

Her findes den

Blomsten kan du både støde på i din have eller på en byggeplads, men det er især langs vejene, at den findes. 

Den vilde pastinak er en såkaldt ‘skærmplante’, hvilket betyder, at den har små, gule blomster, ‘der sidder ude i en skærm, der minder om en paraply.’ Der findes også andre, fredelige skærmplanter, men disse har hvide blomster.

Som nævnt har den gule blomster, når den er i blomstring. Men saften kan være lige så skadelig, selvom den ikke blomstrer, forklarer Jens Reddersen, der er biolog hos Nationalpark Mols Bjerge til TV2 Østjylland. 

Det skal du gøre, hvis du får saften på dig

Hvis du skulle får saften fra den giftige blomst på dig, så skal du skylle med vand. Derudover er det vigtigt at få dækket det udsatte område bagefter. Det er nemlig solens stråler, der sætter gang i giften, som kan give udslæt, vabler og brandsår. 

Sommeren er højsæson for den gifitige, vilde pastinak, der findes i flere naturområder og har bredt sig til flere steder i Danmark og især er udbredt i Østjylland.

Men der er ingen grund til at gå i panik. Hvis man blot tager sine forholdsregler og sørger for at skylle med vand og dække huden til hvis man skulle få saften på sig, så er man godt dækket ind, slår biologen fast.

Læs også

Wow: Adele er slet ikke til at kende

 

 

 

Dagens Gossip