Prisskiltene syd for grænsen får i øjeblikket danske forbrugere til at gnide sig i øjnene.
Mens priserne på hakket oksekød rammer nye højder herhjemme, kan man hos butikker som Fleggaard tanke op til de næste mange lasagner og burgere.
Et kilo hakket oksekød med 8–12 % fedt står til 75 kroner hos Fleggaard. Sammenlignet med de danske supermarkeders gennemsnitlige pris på 124 kroner for samme vare, er det en forskel på 65 procent.
Økologisk oksekød er endnu værre: her topper prisen i Danmark på 171 kroner kiloet.
Flere faktorer presser priserne op
Forklaringen på prisgabet er ikke entydig. Danmark slæber rundt på EU’s højeste moms, og alene her ryger de første 12 kroner oveni i forhold til de tyske grænsebutikker. Men det er langt fra hele historien.
"Vi ser stor forbrugsvækst i Asien, mens produktionen stagnerer. Landmænd tøver med at investere i nye stalde, og vi importerer nu mere oksekød, end vi eksporterer – det var omvendt for 25 år siden," fortæller Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Fødevareøkonomisk Institut, til B.T.
Oveni er verdensproduktionen hårdt ramt af sygdomsudbrud, som eksempelvis mund- og klovsyge i Ungarn. Resultatet er, at priserne på oksekød siden 2020 er steget med cirka 30 procent – og alene siden nytår yderligere 5–6 procent, hvilket langt overhaler den generelle fødevareinflation.
Tysk priskrig holder niveauet nede
I Tyskland er slaget om forbrugernes penge knivskarpt. Discountgiganter som Aldi og Lidl presser hinanden – og hele markedet – i bund på priserne. Derfor kan kæder som Fleggaard lokke med prisniveauer, danske supermarkeder kun kan drømme om at matche.
Ifølge Fleggaards direktør, Lars Mose Iversen, er det ikke kun tysk moms eller virksomhedens adresse, der sikrer de lave priser:
"I stedet for slagtilbud kører vi med altid lave priser. Det betyder, at vi trækker flere kunder til. Og når vi trækker flere kunder til, kan vi tillade os at have en lav fortjeneste på den enkelte vare," siger han.
Og danskerne lader til at være enige: Grænsebutikkerne melder om markant øget kød-salg i takt med, at de danske supermarkeders prislister bliver tungere at trække rundt med.