Professor slår alarm: "Det er simpelthen så uheldigt, som det kunne være"

Mathias Nielsen

106 uger siden

|

10/07/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Professor ser et stort problem.

Dagens topnyheder

I går kunne man læse, at der på Fanø er konstateret et for højt niveau af PFAS-stoffer, som også kaldes for evighedskemikalier. Det gør de, fordi de stort ikke bliver nedbrudt i kroppen. I dag er grænsen for indhold af PFAS-stoffer på 2 nanogram pr. liter vand. På Fanø er der målt 3,5 nanogram pr. liter, og det er naturligvis et problem.

Desværre er PFAS-stoffer ret udbredt i samfundet. Alle børn i Danmark fødes med dem, lyder det. Og det får professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean til at bekymre sig for fremtidens generationer.

For stofferne er under mistanke for at forårsage flere helbredsmæssige problemer, og det bliver kun værre i takt med, at danskerne ophober flere og flere af de svært nedbrydelige stoffer i kroppen.

- Vi er ikke så bekymret for dem, der allerede er voksne i dag eller de lidt større børn. Det, vi er bekymret over, er, at en del af de her voksne bliver gravide, og så starter den næste generation med de her giftstoffer i kroppen. Det er det, vi vil forebygge, siger han til TV 2.

Og ifølge professoren kan evighedskemikalierne have flere konsekvenser for børn. Det er nemlig op til fødslen og i de første levende år, at mennesket er særligt følsomt over for stofferne.

Men hvor længe har det været et problem, kan man måske spørge sig selv? Det er et forholdsvis nyt problem, og det skyldes at Miljøstyrelsen i 2021 besluttede sig for at sænke grænseværdien markant for indholdet af fire bestemte PFAS-stoffer i det danske drikkevand fra 100 nanogram per liter til 2 nanogram per liter. Altså en ændring på 98 %.

Philippe Grandjean fortæller, at grænsen er fastsat ud fra en livslang eksponering, og at det ikke nødvendigvis har en afgørende betydning, at vi drikker vand forurenet med PFAS-stoffer i en afgrænset periode.

Det er altså over et helt liv, at det kan give problemer. Hvad der til gengæld betyder noget er, at kvinderne sender det videre til deres børn. Det bekymrer Philippe Grandjean.

- Barnet fødes ikke alene med de her stoffer i kroppen, de får også stofferne i sig med modermælken. Det er simpelthen så uheldigt, som det kunne være, siger han.